Trenutno pregledavate Tako mi glutena u tragovima

Tako mi glutena u tragovima

image_pdfimage_print

Dolaskom toplijih dana, možda ćete biti potaknuti posegnuti za tekućinama i shvatiti kako je osjećaj nadutosti u trbuhu zamijenila lakoća. Smoothie umjesto kifle i tema gluten se nameće sama po sebi.

 

Gluten je vječna inspiracija, pa shodno prethodnom tekstu u kojem se o alergijama pisalo općenito, u ovom tekstu ću se nastojati konkretnije referirati na razliku o alergiji ili intoleranciji na gluten i autoimunoj bolesti zvanoj celijakija, koja ne podnosi gluten niti u tragovima.

 

 

Mjesec svibanj (da znam, u lipnju smo i još koji dan, pa eto srpnja) je mjesec svjesnosti o celijakiji. Za slučaj da vam je promaklo, idemo korak unatrag i podsjećamo vas da:

postoji alergija/intolerancija/preosjetljivost na gluten, a postoji i autoimuna bolest zvana celijakija. Zajednički nazivnik im je gluten, odnosno protein pšenice. Postoji sve više znanstveno-istraživačkih radova koji ukazuju na činjenicu da u današnje vrijeme zaista pretjerujemo s unosom glutena. Jedno vrijeme su svima bila puna usta glutena. Što doslovno, što slikovito. Onda smo pronašli drugog krivca, koji se zove stres, a sve dalje jasno je da su (zdrave) prehrambene navike početak i kraj svakog razgovora o hrani. Ako neumjereno trpamo u sebe i čudimo se trbuščiću, bedasto se vaditi na gluten 🙂

Ako pak znamo da nam nakon pojedenog obroka u kojem se nalazi gluten neće biti dobro i da to nismo izmislili, nego je tome zaista tako, još je bedastije ne poduzeti ništa.

 

Što je to gluten?

Gluten je protein koji se nalazi u pšenici, ječmu, raži i zobi. U dodiru s vodom se aktivira njegovo vezivno svojstvo (zbog glutena su kruh i tijesta elastična i mogu lijepo “nabujati”). Obzirom na vezivne sposobnosti, gluten se počeo koristiti i u namirnicama koje ga uobičajeno ne sadrže, a radi se o gotovim umacima, grickalicama od određenog brašna isl.

Jedna “vjerovali ili ne”: gluten se može nalaziti i u ružu za usne.

Kod situacija u kojima se ne može utvrditi radi li se o autoimunoj ili alergijskoj reakciji govori se o preosjetljivosti ili intoleranciji na gluten. Za nju se vjeruje da je genetski definirana. Kod intolerancije na gluten važno je znati da tegobe izazvane glutenom nestaju za vrijeme provođenja bezglutenske dijete. Moram napomenuti ukoliko je prehrana jednolična i gluten se redovito konzumira, stvara se usporenost organizma i nemogućnost njegovog probavljanja.

 

Zašto dolazi do alergije na pšenicu, odnosno gluten?

Alergija na gluten može varirati od blage do intenzivne. Kao reakcija na proteine koji se nalaze u pšenici (albumin, globulin, gliadin i glutenin) stvara se obrambena reakcija (zvana alergija), jer je naše tijelo određenu supstancu detektiralo kao  opasnost. Alergijska reakcija na gluten se može pojaviti odmah, a može proći i 24 sata.

 

Koji su simptomi alergije?

Mučnina i/li povraćanje nakon pojedenog obroka, nagla pojava osipa i svrbeža na koži, suhoća i grebanje u grlu i ustima, otežano disanje, začepljen ili nadražen nos, grčevi, proljev i povraćanje. Nimalo ugodno, jel’ da?

Sada kad znamo koji su simptomi alergije na gluten, pozabavimo se celijakijom.

 

Što je celijakija?

Celijakija je autoimuna bolest koja se aktivira na gluten unesen u tijelo. Kada se gluten unese u organizam koji ima genetsku predispoziciju intolerancije, pokreće se imunološka reakcija tijela i tijelo se bori protiv čestica glutena. U toj borbi nažalost stradava i stijenka tankog crijeva, što vodi do upale i stanja u kojem tanko crijevo više ne može razgrađivati hranjive tvari. Celijakija se utvrđuje krvnim pretragama i nažalost, teško ju je utvrditi, jer često na sebe veže ne samo probavne simptome.

Da bi se simptomi celijakije sveli na minimum, potrebno je disciplinirano izbjegavanje svega u čemu se nalazi gluten. To znači da osim hrane, treba voditi brigu i o dodacima prehrani i određenim kozmetičkim proizvodima. Precrtan znak pšenice na proizvodu je znak da se radi o proizvodu bez glutena.

Ako se pitate koji su simptomi celijakije, shvatit ćete kad ih pročitate zašto je celijakiju teško utvrditi.

Nagle promjene u težini, mučnina, povraćanje, nadutost, kronični umor i glavobolja, praćena s kroničnim proljevom i/li zatvorom, grčevi u trbuhu i hormonalne promjene mogu biti i simptomi problema sa štitnjačom. Jednako kao što mogu biti i reakcija na neku situaciju na poslu. Netko bi mogao pomisliti da u prijašnje vrijeme toga nije bilo, što je naravno istina. Bilo je drugih dijagnoza i situacija s kojima se čovjek nosio. Nekad uspješno, nekad manje uspješno.

Za sve vas koji niste sigurni u koju kategoriju spadate, ali znate da nakon nakon konzumacije glutena imate neugodne simptome nadutosti, bolova, umora, proljeva ili zatvora, te glavobolje… bingo! Gluten i vi si niste prijatelji. Čak ni u prahu, niti u tragovima.

Međutim, ne brinite. Zdravi pinklec i Enzita imaju rješenje za vas. Kućanski proizvodi koje nudi Enzita (a možete ih kupiti i preko Zdravog pinkleca) pomažu u izradi odličnih sokova, smoothija, krekera i čipseva. Zdravi pinklec pak u svojoj ponudi nudi i bezglutenske mješavine za kruh, pizzu i kolače. Uz ostale svježe i kvalitetne namirnice. I finalna napomena: skriveni izvori glutena se nalaze u aditivima, konzervansima i različitim stabilizatorima koji se nalaze u procesiranoj hrani. Zato razmišljajte o namirnicama koje jedete i liniju manjeg otpora ostavite za neke druge trenutke.

Za pisanje ovog teksta korištene su informacije dostupne na stranici a-1.hr

 

Ana Balić, Zdravi pinklec.

Meni
0
Košarica
Dostava
Traži
×
×

Košarica