Napravi svoj domaći kimchi po našem receptu. Kimchi djeluje kao ljuti dodatak mnogim jelima i odličan je poticaj za vaša crijeva. Riblji umak Sand Lance je vrsta korejskog ribljeg umaka. Mochiko brašno je ljepljivo rižino brašno, korisno kao sredstvo za zgušnjavanje koje možete pronaći u mnogim azijskim supermarketima i na internetu. Ako ga ne možete pronaći, samo ga upotrijebite redovno brašno.
Krenimo redom:
Sastojci:
- 1 glavica Napa kupusa(ili Bok Choy)
- 600g rotkvica
- 300g luka
- 1 kruška
- 150g češnjaka
- 1 komad veličine palca đumbira
- 150g crvenog čilija u prahu
- 50g fermentiranih kozica(saewoojeot)
- 50g ribljeg umaka Sand Lance(kkanari aekjeot) (neobavezno)
- 250 ml hladne vode (plus više koristiti za salamuru)
- 3 žlice slatkog rižinog brašna (mochiko brašno)
- Sol (po želji)
Ukiselite kupus u salamuri
- Napravite salamuru miješajući vodu i sol omjer 9 dijelova vode i 1 1/2 dijela soli. (Slamura bi trebala u potpunosti prekriti kupus.)
- Kupus narežite na četvrtine. Napravite rez od 5 cm na četvtinama i zatim ih raskomadati na komade. Stavite ih u veliku zdjelu, a između slojeva listova pospite sol. Prelijte ih salamurom.
- Ostavite kupus 3-4 sata na sobnoj temperaturi, zatim ih okrenite da budu dobro pokrivene. Ostavite kupus još 3-4 sata.
- Kupus isperite običnom vodom istavite ih negdje da voda može otjecati
Napravite slatku rižinu pastu
- . Stavite 250ml hladne vode i 3 žlice slatkog rižinog brašna u lonac i upalite vatru na srednju temperaturu te miješajte pjenjačom dok smjesa ne postane gusta i puna mjehurića(oko 30 – 60 sekundi)
- Smanjite vatru na srednje nisku i nastavite miješati još 30 sekundi
- Nakon 30 sekundi pustite da se pasta od brašna ohladi
Napravite začine
- Ogulite i narežite rotkvicu, krušku, luk i đumbir na kockice
- Stavite rotkvicu, krušku, luk, đumbir, kao i češnjak, fermentirane škampe i riblji umak Sand Lance (ako koristite) u Vitamix spremnik i učvrstite poklopac
- Počnite miješati na 3 i polako povećajte brzinu na 10 oko 90 sekundi ili dok ne postane glatko
- Dodajte crveni čili u prahu, 1 žlicu šećera, 1 žlicu soli i ohlađenu pastu od brašna slatke riže i miksajte smjesu još 60 sekundi. (Počnite od brzine 3 i polako povećavajte brzinu do 10)
Spojite kimchi
- Stavite jedan komad kiselog kupusa u veliku zdjelu za miješanje i na vrh stavite kuglicu začina. Ponovite s ostalim listovima kupusa dok sve ne bude dobro pokriveno
- Za spremanje stavite smjesu za kimchi prikladnu i steriliziranu posudu s poklopcem i prelijte ostatke začina na kimchi. Možete ga ostaviti da fermentira na sobnoj temperaturi dan-dva kako bi razvio oštriji okus ili ga staviti ravno u hladnjak