Trenutno pregledavate Kako napraviti savršen smoothie?

Kako napraviti savršen smoothie?

image_pdfimage_print

Kako napraviti savršen smoothie i za najzahtjevnija nepca? Mnogo toga treba uzeti u obzir pri odabiru sastojaka za smoothie. Svaki element može utjecati na okus, teksturu, hranjivu vrijednost, pa čak i boju smoothieja. Ovaj vodič pomoći će vam odabrati sastojke koji se, kada se pomiješaju, pretvaraju u ukusan i zdrav smoothie.

Nutricionisti posvuda naglašavaju važnost konzumiranja hrane svih boja kako biste osigurali najširi raspon hranjivih tvari.

 

Kratki pregled voća i povrća za smoothie po bojama

Crveno voće: crvene jabuke, crvene kruške, crveno grožđe, naranče, trešnje, brusnice, crveno grožđe, maline, jagode, šipak, lubenica, rajčica

Crveno povrće: rotkvice, crvena paprika, cikla, rabarbara

 

Narančasto i žuto voće: naranče, mandarine, marelice, breskve, nektarine, dinja, grejp, mango, papaja, jabuke, kruške, ananas, zlatni kivi, limun, bundeva

Narančasto i žuto povrće: žuta paprika, mrkva, žuta cikla, batat

 

Zeleno voće: zelene jabuke, zeleno grožđe, kivi, limeta, avokado

Zeleno povrće: brokula, celer, krastavci, lisnato povrće, zelena paprika, kelj, kupus, špinat

 

Plavo i ljubičasto voće: borovnice, kupine, bazge, acai bobice, grožđe, šljive

Plavo i ljubičasto povrće: ljubičasti kupus, ljubičasta cvjetača, ljubičasta mrkva

 

Kako napraviti vlastiti savršeni smoothie

Ponekad ne možete — ili ne želite točno slijediti recept, a ponekad želite biti kreativni i osmisliti smoothie s vašim potpisom. Ovi savjeti pomoći će vam da vaš smoothie bude izvrsnog okusa bez obzira na sve. Koliko je važno odabir pravih namirnica isto tako i blender u kojem pravite smoothie, koji ne kida namirnice, a to je upravo Vitamix. 

 

Pravi omjer

 

Vaš smoothie uvijek treba početi s jednom mjericom tekućine. Za smoothie na bazi voća, odaberite dvije voćke i dodajte jednu voćku svake vrste. Ako dodajete povrće dodajte jednu mjericu i svakako razmislite i o kelju, špinatu, brokuli, rikuli i drugom zelju. Ne zaboravite da možete dodati i pola sirove cikle, koja će vašem napitku dati predivnu boju. Za hladniji, gušći smoothie dodajte nekoliko kockica leda.

 

Zamjene

 

Bilo da ste alergični ili osjetljivi, voće koje ste namjeravali upotrijebiti se pokvarilo ili vam se jednostavno ne sviđa okus nečega, zamjene su odlična opcija. Međutim, imajte na umu da zamijenite namirnice slične teksture, kao što je jabuka umjesto kruške. Ako umjesto kruške koristite lubenicu, dodana tekućina promijenit će ishod smoothieja.

U redu je zamijeniti tekućinu, ali prije nego što to učinite, odmaknite se i razmislite treba li promijeniti druge sastojke. Želite biti sigurni da okusi funkcioniraju zajedno. Na primjer, smoothie sa sokom od jabuke bio bi izvrstan s cimetom, ali ako kao zamjenu izaberete sok od naranče, cimet neće imati pravi okus. Također, imajte na umu da različite tekućine mijenjaju nutritivni sadržaj. Na primjer, sokovi i neki mliječni ili ne mliječni proizvodi mogu dodati više šećera. Naravno, voda je uvijek sigurna opcija zamjene!

 

Zaslađivači

 

Ako želite svoj smoothie ili sok učiniti malo slađim, razmislite o dodavanju meda, datulja ili čistog javorovog sirupa. Međutim, razmislite o količini voća u piću i razini slatkoće koju ono pruža prije nego što odlučite koliko dodatnog zaslađivača dodati. Neke stvari koje treba uzeti u obzir su da će zrela banana biti slađa od zelene, različite jabuke daju različite razine slatkoće ili kiselosti, a sezonsko voće obično je slađe od onog izvan sezone. Ako se želite poigrati s različitim okusima, začini su sjajan način! Uzmite u obzir cimet, muškatni oraščić, vaniliju, kakao ili čak list svježeg bosiljka. Možete eksperimentirati i s teksturom dodavanjem sjemenki, orašastih plodova ili zobi.

 

Proteini

 

Postoji mnogo načina da dodate više proteina, po potrebi u smoothie, kao što su proteinski prah, maslac od orašastih plodova, sjemenke, mliječni proizvodi i soja.

 

Svježe ili smrznuto

 

Ako recept zahtijeva smrznuto voće, ali vi biste radije koristili svježe, to je sasvim u redu. Samo dodajte kockice leda kako biste zadržali teksturu izvornog recepta. Jedina mana je što ovo može malo razrijediti okus.

 

Ljekovita moć hrane

 

Raspravimo dvije važne kategorije hrane – cjelovitu hranu i superhranu. Cjelovite namirnice su svježe i minimalno prerađene, što znači da imaju više hranjivih tvari od  prerađene. Superhrana je niskokalorična hrana puna esencijalnih hranjivih tvari (koje su nam potrebne, ali ih naše tijelo ne može proizvesti) i antioksidansa. Imajte na umu da, iako je ova hrana izvrsna za vas, želite jesti što više različitih cjelovitih i superhrana, prilagodite ih svojim potrebama i zapamtite da je umjerenost i dalje važna.

 

Dakle, koju hranu je najbolje uključiti u svoje zdrave smoothieje? Nabrojit ćemo samo neke:

  • Zob je bogata visokokvalitetnim proteinima, dijetalnim vlaknima, tiaminom, manganom, magnezijem, fosforom, cinkom, željezom, nezasićenim mastima i fitonutrijentima.
  • Proteinski prah riže osigurava vam selen, magnezij, niacin, tiamin.
  • Laneno sjeme bogate je omega-3 masnim kiselinama, što je posebno važno zbog visokih razina omega-6 masnih kiselina. Također je najbolji izvor lignana, važnih antioksidansa. No prednosti tu ne prestaju sadrži  i  mangan, vitamin B1, dijetalna vlakna, magnezij, fosfor i bakar.
  • Špinat štiti od nekih vrsta raka, pomaže u zdravlju kardiovaskularnog sustava i očiju, ima puno vitamina K koji pomaže vašim kostima, a također je dobar izvor biljnih proteina. Također vam osigurava mangan, folat, magnezij, željezo, vitamin, C, vitamin E, dijetalna vlakna, kalcij i kalij.
  • Brusnice ako želite povećati unos antioksidansa, brusnice su jedna od najboljih opcija. Također imaju obilje vitamina C, dijetalnih vlakana, mangana, vitamina E i fitonutrijenata.
  • Borovnice ne čine samo vaš sok ili smoothie lijepim. Jedna šalica daje vam 25% preporučene dnevne doze vitamina C.
  • Med sirovi, nefiltrirani, lokalni med je najzdravija opcija kada želite dodati malo slatkoće.

 

Zamjene i dodaci za povećanje zdravstvenih dobrobiti

 

Mislimo da će vam se svidjeti recepti koje kreiramo, ali također znamo da su svačiji ukusi i prehrambene potrebe drugačiji. Ako želite malo promijeniti stvari ili dodati neke dodatne pogodnosti, evo što preporučujemo:

  • Acai je jaki antioksidansi i visok udio kalcija. vitamin C i masnoće korisne za srce
  • Bademov maslac ili mlijeko je dobar izvor proteina, magnezija, mangana, vitamina E, antioksidansa; pomaže u kontroli šećera u krvi, krvnog tlaka i razine kolesterola
  • Pčelinji pelud ima više od 250 hranjivih tvari plus antioksidanse, smanjuje upalu (ne jesti ako ste alergični na pelud ili pčelinje ubode)
  • Kakao zrnca Stavite na vrh vašeg smoothieja  za hrskavo, čokoladno pojačanje
  • Rogač u prahu dodan kalcij, vlakna i antioksidansi za čokoladni okus bez šećera ili kofeina
  • Chia sjemenke su pune vlakana i proteina koji mogu pomoći u kontroli razine šećera u krvi
  • Laneno sjeme sadrži proteine, omega-3 masne kiseline i vlakna
  • Grčki jogurt (obični) je dobar izvor proteina, probiotika, kalcija, B-12 i kalija
  • Sjemenke konoplje protein pogodan za vegane koji dodaje malo orašastog okusa
  • Mlijeko (obično, niske masnoće) Širok izbor hranjivih tvari uključujući proteine, kalcij, vitamine B, vitamine A i D, kalij, fosfor, selen, cink i omega-3 masne kiseline
  • Obogaćeno zobeno mlijeko B vitamini, kalcij, fosfor i vitamini D i A
  • Protein graška Proteinska opcija bez glutena i laktoze bogata željezom
  • Maslac od kikirikija Proteini, zdrave masti, vitamini E, B3, B6, bakar, mangan, magnezij i folat
  • Spirulina Plavo-zelene alge s puno antioksidansa, željeza, vitamina B te vitamina C, D i E, bakra, oko 4 grama proteina i barem male količine svih ostalih hranjivih tvari koje su vam potrebne; blagotvorno djeluje na razinu kolesterola i smanjuje simptome alergijskog rinitisa
  • Sjemenke suncokreta Oljuštene sjemenke dodaju selen, magnezij i bakar
  • Kurkuma Zlatno-narančasti korijen ili prah koji pomaže kod upala i ima pomalo papren okus
  • Pšenične klice Puno vlakana
  • Protein sirutke Pomaže u izgradnji mišića, oporavku od vježbanja i kontroli težine; podržava koštani i imunološki sustav; izbjegavajte ako ste alergični na mlijeko

 

Blendanje

 

Svaki Vitamix blender može napraviti nevjerojatne smoothieje, ali postoje neki savjeti i trikovi kojih biste trebali biti svjesni kako biste dobili optimalni smoothie u najkraćem vremenu.

Stavljanje sastojaka u spremnik ispravnim redoslijedom jedan je od najboljih načina za sprječavanje stvaranja zračnih džepova oko oštrice što može zaustaviti miješanje. Slijedite ovaj redoslijed sa slike niže i također ovaj redosljed pomaže osigurati da smoothie bude potpuno izmiješan, bez komadića ili grudica koje plutaju u vašem piću.

 

 

Miješanje na visokoj brzini

Ovo se odnosi na skoro sve što pripremate u svom Vitamixu, ne samo na smoothije. Bilo da radite smoothieje, juhe ili čak gušće teksture poput humusa ili sorbeta, gotovo ćete uvijek postići najbolje rezultate ako blender pokrenete na niskoj razini i brzo povećate na najvišu. Miješanje na visokoj brzini ne samo da smanjuje vrijeme miješanja, već pomaže i u održavanju motora hladnim. Postoji nekoliko iznimaka, stoga uvijek slijedite upute u receptu – ali ako ste u nedoumici, uključite ga na visoku brzinu.

 

 

Savjeti, trikovi i brzi popravci za smoothie

 

Kako napraviti rjeđi smoothie? Dodajte male količine vode, mlijeka ili soka. Vratite svoj Vitamix na najveću brzinu i obradite 10-20 sekundi.

Savjet: Čep poklopca vašeg Vitamixa služi i kao mala posuda za mjerenje.

 

Kako napraviti smoothie gušći? Koristite ili dodajte smrznuto voće (osobito banane), dodajte još leda ili smrznuti jogurt. Vratite svoj Vitamix na najveću brzinu i obradite dodatno 20-30 sekundi.

Savjet: Dodajte raznovrsno voće/povrće ili zelje u izboru tekstura.

 

Kako učiniti smoothie manje gorkim? Ananas i naranče dodaju puno voćne slatkoće. Banana, osim što je slatka, čini se neutralizira gorke okuse. Jagode su također dobar izbor za smoothije. Također pokušajte dodati malo mahune vanilije ili ekstrakta vanilije, agave, kakaovca ili nezaslađenog kakaovca. Proteinski prah s okusom također će prikriti okus gorkog zelenila. Nakon dodavanja ovih sastojaka, vratite blender na najveću brzinu i blendajte 10-20 sekundi.

Savjet:  Okusi se s vremenom mijenjaju i prilagođavaju novim prehrambenim navikama. Djeci pokušajte uvoditi gorko zelje kombinirajući male količine u svom smoothieju. Zatim postupno prilagodite omjer kako se vaši okusni pupoljci prilagode. Kako biste spriječili gorki okus dodajte više voća i/ili drugih sastojaka u recept. 

 

Kako učiniti smoothie manje slatkim? Dodajte malo soka od limuna ili limete. Vratite svoj stroj na najveću brzinu i obradite 10-20 sekundi.

Savjet: Voće daje vlastitu prirodnu slatkoću, stoga koristite ravnotežu slatkog i citrusnog voća i smanjite ili izbacite druga sladila.

 

Kako napraviti smoothie slađim? Dodajte prirodno slatko voće ili datulje. Korištenje lubenice umjesto vode zasladit će smoothie. Vratite svoj blender na najveću brzinu i obradite 10-20 sekundi.

Savjet: Malo zaslađivača mijenja okus, stoga postepeno dodajte manje količine i probajte.

 

Kako napraviti kremastiji smoothie? Avokado je idealan za dodavanje kremastosti smoothiejima. Njegov blagi okus prikriva njegovu hranjivu vrijednost. Nakon što ste mu odstranili koru i košticu, možete dodati cijeli avokado u svoj smoothie ili ga sačuvati za sljedeći dan. Kao alternativu dodajte sladoled, smrznuti jogurt ili jogurt od vanilije za veću kremastost. Vratite svoj Vitamix na najveću brzinu i obradite 10-20 sekundi.

Savjet: Smoothiejima je potrebna prava mješavina tekućih i čvrstih sastojaka kako bi se postigla prava tekstura.

 

Recepte za smoothie potraži ovdje: RECEPTI

 

Odaberi svoj Vitamix:

Meni
0
Košarica
Dostava
Traži
×
×

Košarica