Trenutno pregledavate Keksi od banana i lanenih sjemenki

Keksi od banana i lanenih sjemenki

Keksi od banana i lanenih sjemenki za izvrstan snack, desert ili kao doručak? Magistrica nutricionizma Mia Duvnjak u nastavku daje savjete kako implementirati sjemenke lana u svakodnevnu prehranu i predlaže recept za zdrave kekse.

Sjemenke lana su vrijedna namirnica, te uz male trikove lan može postati neizostavni dio svakodnevne prehrane. S obzirom na to da probavni sustav ne može probaviti cjelovito sjeme lana, preporučuje se sjemenke prije konzumacije samljeti. Možete ih kupiti već samljevene, no možete ih sami samljeti u blenderu, mlincu ili multipraktiku. Preporučuje se samljeti količinu koja je potrebna za jedan obrok, jer se mljevene lanene sjemenke brže kvare. Za početnike preporučujem dodati lanene sjemenke u smoothie, na taj način ćemo nutritivno obogatiti smoothie te sniziti glikemijski indeks, što je osobito važno ukoliko se smoothie konzumira kao prvi obrok u danu.

Za užinu ili obrok prije spavanja, izvrsna je kombinacija sjemenki lana i jogurta. Ova kombinacija će omogućiti dulje vrijeme sitosti između obroka, te osobito blagotvorno djelovati na probavu. Osim u smothiju i jogurtu lanene sjemenke su odličan dodatak salati, juhama, smjesi za palačinke, granoli, zobenoj kaši. U veganskoj kuhinji se koriste kao takozvano “Vegansko jaje”, odnosno lanene sjemenke namočene u vodi 15 minuta poprimaju svojstva bjelanca te se kao takve koriste u izradi kolača.

Sastojci za kekse od banana i lanenih sjemenki:

  • 2 banane
  • 2 žlice mljevenih lanenih sjemenki
  • 1 žlica chia sjemenki
  • 1 žlica vode
  • 2 žlice meda (agava sirupa)
  • 4 žlice zobenih pahuljica
  • 4 žlice kokosovog brašna.

Postupak:
1. Banane stavite u multipraktik, a potom dodajte sve sastojke dok ne dobijete kompaktnu smjesu. Pleh prekrijte papirom za pečenje, te smjesu oblikujte u male krugove.

2. Zagrijte pećnicu na 180 °C i pecite 20 minuta. Ili dehidrirati na 44 stupnja 10 sati.

×
×

Košarica