Trenutno pregledavate Galette od gljiva i sušenih rajčica

Galette od gljiva i sušenih rajčica

image_pdfimage_print
Galette od gljiva i sušenih rajčica miriši božanstveno, a okus obara s nogu! Svakako kupite sušenu rajčicu u ulju jer ćete u ovom receptu iskoristi i ulje iz teglice.  Gljive obožavaju ranu jesen, stoga vam neće biti teško nabaviti svježe gljive, ako ste stručnjak možda ih i sami u šumi i ubrati.
Sastojci:
  • 330 g integralnog pšeničnog brašna
  • 120 g višenamjenskog brašna
  • 1 žličica košer soli
  • 150 g hladnog maslaca, narezanog na komadiće
  • 180 ml hladne vode
  • 2 veća (315 g) poriluka, samo bijelog dijela, prepoloviti po dužini, očistiti
  • 350 g miješanih gljiva
  • 1 grančica svježeg ružmarina, ogoljena, nasjeckana
  • 205 g sušene rajčice, narezane na trakice, ocijeđene od ulja i sačuvane
  • ½ žličice morske soli (po želji)
 
Upute:
1. Zagrijte pećnicu na 200°C. Stavite brašno i sol pulsirajte 3-4 puta da se sastojci ujednače.
2. Dodajte maslac i pulsirajte 6-8 puta ili dok se smjesa ne ujednači, stvarajući konzistenciju poput pijeska. Skinite poklopac i ravnomjerno ulijte vodu preko smjese.
3. Pulsirajte smjesu dodatnih 12-14 puta ili dok se tijesto ne počne spajati. Izvadite na lagano pobrašnjenu površinu i nježno mijesite dok se tijesto ne sjedini. Oblikujte okruglu kuglu  i umotajte u prozirnu foliju, stavite u hladnjak na 2-4 sata.
4. Dok se tijesto hladi, pripremite nadjev za galette. Stavite poriluk u Vitamix i pulsirajte par puta, a zatim gljive i ponovite postupak. 
5. Zagrijte veliku neprijanjajuću tavu na srednje jakoj vatri. Dodajte otprilike dvije žlice sačuvanog ulja od sušenih rajčica u tavu i zagrijte. Dodajte poriluk, gljive i ružmarin, kuhajte 10-15 minuta dok se dobro ne skuha i dok većina tekućine ne ispari, često miješajući. Maknite s vatre i umiješajte sušene rajčice. Stavite smjesu na tepsiju ili u tepsiju i ostavite u hladnjaku dok se dobro ne ohladi.
6. Izvadite smjesu tijesta i gljiva iz hladnjaka. Razvaljajte tijesto na lagano pobrašnjenoj površini u pravokutnik otprilike 14″ sa 14″, 1/4″ debljine. Odrežite sav višak tijesta. Lagano pomoću valjka za tijesto zarolajte tijesto na klin i prebacite ga na pripremljeni pladanj s pola lima Razvaljajte tijesto i žlicom stavljajte nadjev od gljiva i poriluka u sredinu tijesta, nježno presavijajući rubove oko 1 inča preko vrha nadjeva, sve dok se ne stvori rub oko galeta.
7. Rub tijesta premažite preostalim uljem od sušenih rajčica i po želji pospite morskom soli. Stavite u prethodno zagrijanu pećnicu i pecite 25-35 minuta ili dok tijesto ne postane pečeno i lagano porumeni. Malo ohladite i poslužite.
Recept za galette od gljiva i sušenih rajčica preuzet s vitamix.com

Naša preporuka uređaja:

×
×

Košarica