Trenutno pregledavate Vege sarmice

Vege sarmice

image_pdfimage_print

Vege sarmice – sarmice s gljivama, bulgurom i mrkvom umotanima u listove raštike idealne su u svako doba godine. Lagane, posne, prikladne za vegetarijance i vegane, a mogu ih konzumirati i oni koji su na dijetalnom režimu ishrane.

Tijekom (pre)toploga ljeta ili prilično hladne zime možemo se počastiti ovim slasnim zalogajem. Manje od 60 minuta potrebno je da se vege sarmice nađu na vašem stolu, a užitak trajat će puno duže! Često ostanemo bez ideja i recepata, ne da nam se više smišljati i razmišljati. Baš tada ove jednostavne i ekstra ukusne sarmice spašavaju situaciju.

Raštika dobro podnosi sve vremenske uvijete i dostupna je u gotovo sva godišnja doba. Jedna je od 10 najzdravijih namirnica na svijetu, jer je izvor brojnih bogatstava – vitamina A i C, kalcija, željeza, vlakana… Uz raštiku, gljive uklopile su se savršeno i obogatile vege sarmice. Nutritivno vrlo su vrijedne namirnice koje bismo svakodnevno mogli pripremati.

Recept je spreman suočiti se s vašom maštom, modifikacijama i dodacima. Ove ukusne sarmice čini samo još primamljivijima to što im možete dati svoj potpis u vidu novih sastojka, začina, dodatnih koraka u pripremi…

 

Sastojci:

  • 1 srednja glavica raštike ili običnoga kelja
  • 100 g šampinjoni, vrganji, bukovače (vrste i količina po izboru)
  • 1 poriluk
  • 150 gr bulgura (možete koristiti i rižu)
  • 1 glavica ljubičastoga luka
  • 1 ljutika
  • 2 mrkve
  • 3 češnja češnjaka
  • sol
  • biber
  • malo ulja
  • pelati rajčica
  • začini po ukusu – suhi peršin, origano, muškatni oraščić, lovorov list

 

Upute:

  1. Oprati listove raštike i odstraniti im zadebljanja i blanširati ih.
  2. Nasjeckati gljive, luk, ljutiku, mrkvu, češnjak i dinstati.
  3. Dodati bulgur, dobro promiješati i začiniti. Ostaviti nadjev da se ohladi.
  4. Formirati sarmice: na svaki list raštike staviti 1-2 žlice pripremljenoga nadjeva i zamotati.
  5. Na tavi pripremiti umak tako što ćete zažutiti ljutiku, pa dodati pelat, vodu, šaku crvene leće i začine (sol, biber, lovor list, crvenu papriku, pola žlice šećera).
  6. U tavu u umak poredati sarmice i ostaviti da se krčkaju na laganoj vatri 45 minuta.

 

Umjesto raštike (zeljastoga kelja) možete upotrijebiti i obični kelj, ovisno preferirate li raštikin slatko-gorki okus ili nešto gorči kelj.

Želimo vam dobar tek!

×
×

Košarica