U moru klasičnih ili basic okusa odlučite se za nimalo obični – aromatični sladoled. Spoj naranče, pistacija i nara s kardamomom jedinstvena je kombinacija. Svježina naranče, zavodljivi okus šipka i karakteristična aroma kardamoma novitet su u svijetu sladoleda. Naranča, kao voćka koja je izvrsna za dijabetičare, jača imunitet, pomlađuje kožu, poboljšava mentalne sposobnosti i sprječava razvoj bolesti srca. Nar ili šipak riznica je vitamina i minerala, a kardamom može pomoći u borbi protiv raka, karijesa, raznih upalnih procesa i probavnih problema.
Aromatični sladoled primjer je da se i osvježenju poput sladoleda može dodati malo čarolije koja ga podiže na novu razinu.
Sastojci:
- 1 listić želatine
- 85 ml vode
- 75 g pistacija
- 8 mahuna kardamoma
- 150 ml kondenziranoga mlijeka
- 1 jušna žlica naribane narančine kore
- 75 g šećera
- 175 ml slatkoga vrhnja
- 1 nar (šipak)
- 6 listova metvice
Upute:
- Namočiti želatinu u hladnu vodu.
- Iz mahuna izvaditi sjemenke kardamoma i sitno ih nasjeckati Bamix štapnim mikserom, kao i jednu polovicu pistacija, a drugu polovicu pistacija grubo nasjeckati nožem.
- Pomiješati kondenzirano mlijeko, kardamom i koricu naranče sa sitno nasjeckanim pistacijama i šećerom pomoću višenamjenske oštrice za Bamix procesor.
- Mokru želatinu staviti u lonac i otopiti na srednjoj vatri, ali ne kuhati. Bamix višenamjenskom oštricom brzo umiješati smjesu kondenziranoga mlijeka.
- Bamix mutilicom izraditi vrhnje u čvrsti šlag i umiješati ga u začinjeno mlijeko.
- Koristeći žlicu, ravnomjerno podijeliti smjesu sladoleda u zdjelice i zamrznuti preko noći.
- Razbiti nar (šipak) i odvojiti jednu šaku sjemenki. Usitniti metvicu štapnim mikserom.
- Zdjelice sa sladoledom nakratko uroniti u mlaku vodu kako bi se sladoled mogao izvaditi.
Posuti krupno nasjeckanim pistacijama, sjemenkama nara i metvicom.
Cijeli recept potražite na bamix.com .
Ako ste ljubitelj ovakvih neuobičajenih kombinacija, predlažemo da isprobate već nam poznati Hit sladoled sa šafranom ili ljutkasti sladoled od jagode. A sladoleda kao sladoleda svakako nikada dosta!