Proljeće donosi toliko toga. Novi val energije, buđenje, toliko boja, svjetla, života… a donosi i neke omiljene nam namirnice! Primjerice – šparoge.
Obožavate li i vi šparoge? Doručak, ručak, večera – one idu, savršeno idu!
Pa evo jedan super jednostavan recept koji sigurno niste probali, a može postati omiljeni cjeloviti obrok ili pak prilog.
𝗦𝗔𝗦𝗧𝗢𝗝𝗖𝗜:
- 2½ šalice (200 g) zelenih mahuna
- 2 šalice (110 g) narezanih šparoga
- 1 šalica (150 g) graha po izboru (skuhan ili konzerviran)
- 2 žlice ulja po izboru (preporuka: sezamovo)
- 1 žlica svježeg korijena đumbira
- 1 češanj češnjaka
- 1 žličica sjemenki sezama
- 2 žlice soja sosa ili tamarija
- 1 žlica pečenog kikirikija
- 2 žlice nasjeckanih svježih listića peršina
𝗣𝗥𝗜𝗣𝗥𝗘𝗠𝗔
1. Obarite ili pripremite na pari mahune, šparoge i grah – 6 minuta ili dok ne omekšaju.
2. Za to vrijeme zagrijte ulje u maloj tavi na srednje jakoj vatri, dodajte nasjeckani ili protisnuti đumbir, češnjak i sezam pa tostirajte dok ne postanu mirisni – 2 do 3 minute.
3. Pustite da se tostirana smjesa malo ohladi. Zatim ju prebacite u snažan blender i dodajte sojin umak i kikiriki.
4. Ukoliko radite u Vitamix blenderu – odaberite varijablu 1, pokrenite blender i polako povećavajte na najveću brzinu. Blendajte 30 sekundi. Dresing je gotov! 🙂
5. Poslužite povrće na pari s dresingom, svježim sjeckanim peršinom, sjeckanim kikirikijem i sezamovim sjemenkama.
Ovo jelo može biti cjeloviti obrok, ali i prilog. Jedno je sigurno – nećete pogriješiti!
U slast,
vaša Enzita