Oproštajka ili vege burgeri s veganskom majonezom

Oproštajka ili vege burgeri s veganskom majonezom

Burgeri su već poslovično omiljena hrana, isto tako su poslovično nezdrava hrana. Osim što ih možete naći na svakom ćošku, posebno ako posjećujete neko javno okupljanje, društveno, kulturno, glazbeno – uvijek su negdje u blizini. Oni koji su malo dublje u šli u burgerologiju ipak kažu da nije jednostavno naći dobar burger.

Ovaj iz recepta nastao je posebnom prigodom: oproštajna. Oproštajne su donedavno u Slavoniji bile fine večere uz mnoštvo ljudi i svirače na kojima se “opraštalo” od momka koji ide u vojsku. Jasno vam je da je to bilo u ono doba kada je služenje vojnoga roka bilo obavezno, a zapravo je nastavak onih običaja koji su se vezali uz odlazak mladića u vojsku iz koje se puno njih nikada nije vratilo. E, kako je taj običaj generacijama živio i bio sastavni dio života jednoga mladića, tako su se njegovi oblici nastavili do posljednjih 15ak godina. U svakom slučaju, te oproštajne kojih se ja sjećam bile su upriličene za mladiće koji su se sretni i veseli vraćali iz vojske, da ne bi bilo zabune.

E, ova oproštajna povodom koje je nastao vege burger nema veze s ovim gore opisanim. Oproštajka je bila za kolegicu koja je otišla svojim putem, a veganka je po životu i uvjerenju, a burgere obožava. Tihana je odabrala recept i time postala gošća na mom blogu. Taa-daa! 🙂 Napravila je Tihana vegansku majonezu kojom smo burgere začinili, a sve ostalo slijedi u receptu.

Vege burger
2  limenke graha (ocijeđenog, ispranog i ponovno ocijeđenog)
1 luk, nasjeckan
4 češnja češnjaka
4 manje mrkve
1 šalica zobenih pahuljica (možda više, možda manje, ovisi o količini vlage, jer pahuljice su tu da upiju višak vlage)
2 žlice soja sosa
2 žlice maslinovog ulja
1 čajna žličica kumina u prahu
šaka korijandera ili svježeg peršina
1 žličica čili praha
sol
papar
6 žemlji (burger peciva)
3 dl povrtnog temeljca

Priprema:
1. U tavi ugrijte maslinovo ulje. Dodajte luk i češnjak te pržite kratko. Dodajte sol i papar te pržite dok luk ne postane proziran. Dodajte naribanu mrkvu i začine. Kuhajte sve zajedno 10ak minuta, miješajući, dok mrkva ne omekša. Uklonite tavu s vatre i ostavite sa strane.

2. Grah grubo smiksajte u multipraktiku (možete i vilicom zdrobiti ako ste u meditativnom raspoloženju). Dodajte smjesu luka i mrkve, soja sos i zobene pahuljice.

3. Oblikujte burgere (ovisno o promjeru, ali trebali biste dobiti barem 6 komada). Kako biste spriječili eventualno rasipanje pri pečenju, omotajte svaki burger folijom i stavite na 30 minuta u zamrzivač. Ako ne želite čekati, pecite ih odmah na običnoj ili gril tavi na umjerenoj temperaturi.

4. Pecivo za burgere razrežite po pola. Svaku polovicu umočite u temeljac i kratko pecite na tavi (nakon što ispečete burgere, naravno). Time ćete osigurati dodatnu sočnost cijele kompozicije.

Napomena: Burger slažite po želji: kečap, majoneza, senf, kiseli krastavci, rajčica, salata… Što god. Nije loša opcija niti da sve priloge poslužite pa da si svatko slaže svoj burger. Provjereno dobra kombinacija! 🙂

Odgovori

×

Košarica