Trenutno pregledavate Oproštajka ili vege burgeri s veganskom majonezom

Oproštajka ili vege burgeri s veganskom majonezom

image_pdfimage_print

Burgeri su već poslovično omiljena hrana, isto tako su poslovično nezdrava hrana. Osim što ih možete naći na svakom ćošku, posebno ako posjećujete neko javno okupljanje, društveno, kulturno, glazbeno – uvijek su negdje u blizini. Oni koji su malo dublje u šli u burgerologiju ipak kažu da nije jednostavno naći dobar burger.

Ovaj iz recepta nastao je posebnom prigodom: oproštajna. Oproštajne su donedavno u Slavoniji bile fine večere uz mnoštvo ljudi i svirače na kojima se “opraštalo” od momka koji ide u vojsku. Jasno vam je da je to bilo u ono doba kada je služenje vojnoga roka bilo obavezno, a zapravo je nastavak onih običaja koji su se vezali uz odlazak mladića u vojsku iz koje se puno njih nikada nije vratilo. E, kako je taj običaj generacijama živio i bio sastavni dio života jednoga mladića, tako su se njegovi oblici nastavili do posljednjih 15ak godina. U svakom slučaju, te oproštajne kojih se ja sjećam bile su upriličene za mladiće koji su se sretni i veseli vraćali iz vojske, da ne bi bilo zabune.

E, ova oproštajna povodom koje je nastao vege burger nema veze s ovim gore opisanim. Oproštajka je bila za kolegicu koja je otišla svojim putem, a veganka je po životu i uvjerenju, a burgere obožava. Tihana je odabrala recept i time postala gošća na mom blogu. Taa-daa! 🙂 Napravila je Tihana vegansku majonezu kojom smo burgere začinili, a sve ostalo slijedi u receptu.

Vege burger
2  limenke graha (ocijeđenog, ispranog i ponovno ocijeđenog)
1 luk, nasjeckan
4 češnja češnjaka
4 manje mrkve
1 šalica zobenih pahuljica (možda više, možda manje, ovisi o količini vlage, jer pahuljice su tu da upiju višak vlage)
2 žlice soja sosa
2 žlice maslinovog ulja
1 čajna žličica kumina u prahu
šaka korijandera ili svježeg peršina
1 žličica čili praha
sol
papar
6 žemlji (burger peciva)
3 dl povrtnog temeljca

Priprema:
1. U tavi ugrijte maslinovo ulje. Dodajte luk i češnjak te pržite kratko. Dodajte sol i papar te pržite dok luk ne postane proziran. Dodajte naribanu mrkvu i začine. Kuhajte sve zajedno 10ak minuta, miješajući, dok mrkva ne omekša. Uklonite tavu s vatre i ostavite sa strane.

2. Grah grubo smiksajte u multipraktiku (možete i vilicom zdrobiti ako ste u meditativnom raspoloženju). Dodajte smjesu luka i mrkve, soja sos i zobene pahuljice.

3. Oblikujte burgere (ovisno o promjeru, ali trebali biste dobiti barem 6 komada). Kako biste spriječili eventualno rasipanje pri pečenju, omotajte svaki burger folijom i stavite na 30 minuta u zamrzivač. Ako ne želite čekati, pecite ih odmah na običnoj ili gril tavi na umjerenoj temperaturi.

4. Pecivo za burgere razrežite po pola. Svaku polovicu umočite u temeljac i kratko pecite na tavi (nakon što ispečete burgere, naravno). Time ćete osigurati dodatnu sočnost cijele kompozicije.

Napomena: Burger slažite po želji: kečap, majoneza, senf, kiseli krastavci, rajčica, salata… Što god. Nije loša opcija niti da sve priloge poslužite pa da si svatko slaže svoj burger. Provjereno dobra kombinacija! 🙂

×
×

Košarica