Nešto slično kao neki dan ili Vrlo posebna juha od cvjetače – Dan 21.

Nešto slično kao neki dan ili Vrlo posebna juha od cvjetače – Dan 21.

Ako pregledate neke od ranijih recepata, vidjet ćete da sam već zavrtila priču s cvjetačom u juhi tj. varivu. Uglavnom je to zbog toga što cvjetača ne spada svima u omiljeno povrće, a takve priče su mi uvijek izazovne. Volim, dakle, od nečega neomiljenog napraviti omiljeno. Tako je to i s ovom posebnom juhicom od cvjetače. Jednostavna je za izradu, a može se jesti i hladna, što je vrlo zgodno za ove tople dane. Osim toga, ovim receptom započinjem poglavlje priče s mojom najdražom kuharicom na svijetu: Mary Berry. Pratim je već godinama i obožavam njenu filozofiju da možeš fino i kvalitetno jesti iako živiš užurbano, prezaposleno i s manjkom vremena. Ona zato nudi brojne prečace do ukusnog i finog obroka pa u sljedećih dvadesetak dana slijede recepti iz njene kuharice “Quick Cooking”. Osim što ih prevodim (ne zamjerite), svakodnevno ih kuham tako da se ovdje mogu naći izravna iskustva napisanih recepata u praksi. Ma, neprocjenjivo!

Dosta priče, ajmo kuhati!

VRLO POSEBNA JUHA OD CVJETAČE – by Mary Berry

1 glavica cvjetače srednje veličine
25 g maslaca
1 veliki luk, grubo nasjeckan
25 g brašna
1 litra povrnog temeljca
50 g zrelog Cheddar sira, naribanog
100 ml vrhnja zakuhanje 

  1. Uklonite vanjske listove cvjetače i bacite ih. Oštrim nožem izrežite cvjetaču na četvrtine, odvojite cvjetove i odrežite tvrde stabljike, a ostatak narežite na kockice. Pokupite sve male cvjetiće i sitne komadiće koji su otpali i stavite ih sa strane u zdjelu kako biste dodali malo teksture juhi na kraju. Zadržite velike cvjetove i sve manje, mlađe cvjetove za glavni dio juhe. 
  2. Otopite maslac u loncu na visokoj temperaturi. Dodajte luk, poklopite, smanjite temperaturu i lagano kuhajte oko 5 minuta. Otklopite, povećajte temperaturu i iskuhajte višak tekućine. Umiješajte brašno i miješajte dok se sve ne poveže. Kuhajte oko 1 minute. Postupno dodajte vrući temeljac, miješajući neprestano kako ne bi bilo grudica. Pustite da zakuha. Dodajte veće cvjetove cvjeače i stabljike narezane na kockice, začinite solju i paprom te kuhajte oko 10 minuta, dok sve ne omekša. 
  3. Maknite lonac s vatre te smiksajte sadržaj štapnim mikserom dok ne postane gusta, glatka juha. Vratite na vatru, provjerite je li juha začinjena prema vašem ukusu, dodajte sačuvane cvjetiće i opet zakuhajte. Poklopite i kuhajte još 2-3 minute. Dodajte Cheddar i vrhnje te miješajte dok se sir ne otopi. 
  4. Provjerite je li dovoljno začinjeno i poslužite toplo. 

Uzdravlje! 🙂

Odgovori

×
×

Cart