Trenutno pregledavate Lisnato tijesto bez kvasca

Lisnato tijesto bez kvasca

image_pdfimage_print

Kvasac se ovih dana često spominje u razgovorima i u medijima kao najtraženija namirnica koju teško da možete kupiti u trgovini. Nude se također brojna rješenja za uzgoj vlastitog kvasca, tj. startera za tijesto. Odlični su to koraci i pozdravljam ih.

No, još uvijek si nisam dopustila da ovisim o ponudi na policama trgovine, nego sam stala i jednostavno se podsjetila da postoje brojne vrste tijesta koje se i inače rade bez kvasca: vučeno tijesto, prhko tijesto, lisnato tijesto…

Tijesto bez kvasca

Već gotovo dvije godine želim sama napraviti svoje lisnato tijesto, ali nikad nisam imala dovoljno vremena za taj proces. Mislim si jučer, pa kada ću imati dovoljno vremena ako ne sada?! I, zasučem rukave, proučim recepte i odvažim se na ovaj naizgled kompliciran pothvat, ali konačno iznenađujuće jednostavan. Uz to, konačni proizvod (kroasani, kiflice ili što god drugo želite) toliko je ukusan da mi nije bilo žao niti sekunde utrošene u ovaj proces.

Recept

Dakle, donosim vam recept za lisnato tijesto, koje se i inače radi bez kvasca, a danas nam može biti jednostavno rješenje za ukusne obroke bez brige oko nestašice pojedinih namirnica. Proučila sam nekoliko recepata i iskombinirala ove klasične sastojke:

 

 

Upute:

  1. Brašno i sol pomiješajte u velikoj zdjeli. Dodajte 50 g maslaca narezanog na kockice i rukama ga utrljajte u brašno. Brašno odižite rukama da što više zraka uđe u njega i da ostane hladno.
  2. Dodajte hladnu vodu. Miješajte smjesu nožem kako bi ostala hladna. Kada dobijete tijesto, prebacite ga na lagano pobrašnjenu površinu te kratko mijesite, tek toliko da postane glatko.
  3. Oblikujte tijesto u pravokutnik (jer će vam biti lakše poslije razvaljati ga valjkom) i zamotajte u prijanjajuću foliju te stavite u hladnjak na 30 minuta. (Skuhajte si kavu, pogledajte seriju, ostanite doma…)
  4. Stavite 120 g maslaca u komadu između 2 lista papira za pečenje i izlupajte ga valjkom za tijesto tako da dobijete tanak blok veličine otprilike 1/3 tijesta kad ga razvaljate.
  5. Tijesto razvaljajte u pravokutnik otprilike 16×30 cm. Nožem poravnajte rubove.
  6. Vizualno si podijelite tijesto u 3 dijela. Srednji dio malo više razvaljajte tako da mu rubovi budu malo širi od ostala dva dijela.
  7. Uklonite papir za pečenje s maslaca i stavite ga u sredinu tijesta. Gornji i donji tijesta presavijte preko srednjeg dijela tako da prekrijete maslac. Oblikujte tijesto u uredni pravokutnik.
  8. Okrenite tijesto za 90º i razvaljajte ga tako da opet dobijete pravokutnik kao na početku. Presavijte dno i vrh prema centru. Ponovite okretanje, valjanje i presavijanje još jednom. Omotajte folijom i stavite u hladnjak na 30 minuta. (Opet kava, serija, kauč.)
  9. Izvadite tijesto iz hladnjaka. Ponovite okretanja, valjanje i presavijanje još jednom. Ponovite još jednom. Ostavite u hladnjaku na 10 minuta. Izvadite, okrenite, razvaljajte i presavijte još dva puta.
  10. Tijesto je spremo za daljnju obradu. Hoćete li motati kiflice, prutiće, kroasane ili napraviti finu nadjevenu pitu, ostavljam vašoj mašti i želji na volju. Ja sam zamotala kiflice koje su dobile sve pohvale ukućana i nestale u trenu.

U slast,
Mmmarija kuha

Meni
0
Košarica
Dostava
Traži
×
×

Košarica