Britanski klasik ili Wellington štruca s gljivama

Britanski klasik ili Wellington štruca s gljivama

Vikend smo proveli u Slavoniji. Malo na krizmama, malo na kirvajima. Ako ne znate što je kirvaj, saznat ćete uskoro, jer nakon današnjeg recepta slijede domaće priče iz Muzeja u loncu, ali o tome više sutra. Danas sam odlučila probati bezmesnu varijantu poznatog britanskog klasika, Wellington pite ili štruce. Uglavnom se radi s velikim komadom govedine, ali ovaj recept meso zamjenjuje finim portobello gljivama i zanimljivom kombinacijom začina, premaza i načina pripreme namirnica. Budući da uskoro putujem u London, vrijeme je da pripreme počnu! 🙂 Ovako nešto zanimljivo, skoro nisam radila niti jela! 🙂

WELLINGTON PITA S GLJIVAMA
4 velike portobello gljive
3 velika luka
3 žlice maslinovog ulja
300 g baby špinata
4 grančice timijana
1 lisnato tijesto
1 žlica dijon senfa
sol i papar po ukusu
Jaje za premaz

Upute: 

  1. Veliku tavu stavite na srednju vatru. Dodajte 1/2 žlice maslinovog ulja, zatim luk i smanjite temperaturu. Začinite solju i paprom te kuhajte, povremeno miješajući, 15 do 20 minuta, dok luk ne postane zlatno smeđu. Pazite da ne zagori. 
  2. Maknite luk iz tave, a tavu vratite na vatru. Dodajte špinat i kuhajte dok ne povene. Maknite špinat iz tave i ostavite da se ohladi. 
  3. Povećajte temperaturu na srednje jaku i vratite tavu na vatru. Dodajte ostatak ulja i stavite gljive, gornjom stranom prema dolje. Kuhajte dok ne dobiju blago zlatnu boju (oko 5 minuta), a zatim ih okrenite na drugu stranu da se kuhaju još 5 minuta. Maknite s vatre, ocijedite na papirnati ubrus. Prebacite luk, špinat i gljive u hladnjak da se potpuno ohlade. 
  4. Ugrijte pećnicu na 200ºC. Stavite papir za pečenje u lim i na njega lisnato tijesto. Raširite pola karameliziranog luka preko srednje trećine tijesta, ali ostavite oko 2 cm prostora uz rubove tijesta. Prekrijte špinatom.  Gljive premažite senfom i dobro začinite solju i paprom. Stavite gljive na vrh špinata (gornja strana dolje) i prekrijte ih timijanom i ostatkom špinata i luka. 
  5. Pažljivo zarolajte tijesto preko gljiva i nadjeva dok ne postane štruca. Rubove pritisnite da se zatvore. Zarolajte tako da se spoj nalazi na dnu. 
  6. Premažite jajetom. Stavite štrucu u hladnjak na 10 minuta prije ponovnog premazivanja jajetom i smrzavanja štruce na 10 minuta u zamrzivaču. 
  7. Stavite štrucu na lim i pecite 30 do 35 minuta, ili dok ne postane zlatna boje.

Evo, to je to. Ispričavam se zbog pomalo loše fotografije, ali nastala je u velikoj brzini između dolaska s puta i umiranja od gladi. Bilo kako bilo, nismo čekali da se ohladi prije jela. To bi svakako olakšalo rezanje i smanjilo broj opekotina po jeziku i nepcu, ali isplatilo se! 😀

Odgovori

×

Košarica