Namaz od kurkume i lanenih sjemenki donosi nam magistica nutricionizma Mia Duvnjak.
Sjemenke lana su vrijedna namirnica, te uz male trikove lan može postati neizostavni dio svakodnevne prehrane. S obzirom na to da probavni sustav ne može probaviti cjelovito sjeme lana, preporučuje se sjemenke prije konzumacije samljeti. Možete ih kupiti već samljevene, no možete ih sami samljeti u blenderu, mlincu ili multipraktiku. Preporučuje se samljeti količinu koja je potrebna za jedan obrok, jer se mljevene lanene sjemenke brže kvare. Za početnike preporučujem dodati lanene sjemenke u smoothie, na taj način ćemo nutritivno obogatiti smoothie te sniziti glikemijski indeks, što je osobito važno ukoliko se smoothie konzumira kao prvi obrok u danu.
Za užinu ili obrok prije spavanja, izvrsna je kombinacija sjemenki lana i jogurta. Ova kombinacija će omogućiti dulje vrijeme sitosti između obroka, te osobito blagotvorno djelovati na probavu. Osim u smothiju i jogurtu lanene sjemenke su odličan dodatak salati, juhama, smjesi za palačinke, granoli, zobenoj kaši. U veganskoj kuhinji se koriste kao takozvano “Vegansko jaje”, odnosno lanene sjemenke namočene u vodi 15 minuta poprimaju svojstva bjelanca te se kao takve koriste u izradi kolača.
Potrebni sastojci za namaz od kurkume i lanenih sjemenki:
- 2 žlice lanenih sjemenki (mljevenih)
- 1 žlica kurkume
- 2 žlice jabučnog ili nekog drugog voćnog prirodnog soka
- 4 žlice naribane mrkve
- sol ½ čajne žličice
- papar prstohvat
Priprema:
Sjemenke samljeti u prah jakim blenderom ili mlincem, naribajte mrkvu i pomiješajte malo voćnog soka kako bi dobili gust i bogat namaz.