Trenutno pregledavate Muzej u loncu/katapult u djetinjstvo ili Umak/sos od kopra

    Muzej u loncu/katapult u djetinjstvo ili Umak/sos od kopra

    image_pdfimage_print

    Kopar je zanimljiva biljka. Moj dragi, vrtlar, rekao bi: “Korov!”. I jest. Sjećam se da je kopar obilno uspjevao u vrtu naše susjede. Često je pravila sos od kopra, a nama je to bila poslastica. Posebnost ovog umaka i zašto spada u Muzej u loncu je u tome što se nije mogao jesti cijelu godinu, nego samo u vrijeme kada kopar poraste i kada ga ima u vrtu. Kasnije su došle ideje o zamrzavanju, ali nije to bilo to. Njegvoa izrada je vrlo jednostavana. Postoje brojne varijante ovoga recepta, a ja sam se u djetinjstvo vratila ovim putem:

    UMAK OD KOPRA
    1 žlica brašna
    20 g maslaca
    1 žlica sjeckanog kopra
    250 ml temeljca ili vode
    50 ml kiselog vrhnja
    1 žličica jabučnog octa ili limunovog soka
    sol
    papar

    1. Na zagrijanom maslacu popržite brašno dok ne postane blago žućkasto.
    2. Dodajte tekućinu i miješajte dok se ne zgusne (oko 5 minuta)
    3. Dodajte vrhnje i jabučni ocat ili limunov sok. Dobro promiješajte da se svi sastojci sjedine.
    4. Dodajte kopar.
    5. Dodajte sol i papar po ukusu.

    Sos od kopra možete poslužiti uz pire krumpir, a u Slavoniji se tradicionalno poslužuje uz kuhano meso iz juhe. Pa vi birajte ili smislite nešto sami.

    U slast!

    Meni
    0
    Košarica
    Kontakt
    Traži
    ×
    ×

    Košarica