Trenutno pregledavate Muzej u loncu ili Tačke s pekmezom od šljiva

Muzej u loncu ili Tačke s pekmezom od šljiva

image_pdfimage_print

Muzej u loncu jedinstven je projekt koji iza svoga imena krije stare, danas mahom nepoznate recepte. No, nisu svi u potpunosti zaboravljeni, jer se mnogi od njih još rade prema specifičnim načinima i u posebnim trenutcima. Današnji recept ne spada među one svečane, ali u potpunosti dolazi iz priče koja se zove Muzej u loncu. Osim što sam se tački najela već nebrojeno puta, nedavno sam ih prvi puta radila potaknuta početkom suradnje s kolegicom etnologinjom na projektu “Muzej u loncu”. U srijedu, 19. lipnja 2019. u 11 sati predstavit ćemo našu suradnju i buduće aktivnosti vezane uz tradicijske recepte Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema. Želja nam je, naravno, priču proširiti na ostale krajeve Hrvatske, jer svaki kraj, svako selo, svaka kuća ima svoje specifičnosti koje se izražavaju upravo za štednjakom i stolom. Od svih recepata prikupljenih tijekom etnoloških istraživanja u istočnoj Hrvatskoj, za oko su mi zapele upravo tačke, jer su jelo moga djetinjstva.

TAČKE S PEKMEZOM OD ŠLJIVA

1 kg mekog brašna
0,5 l mlake vode
600 g tvrdog pekmeza od šljiva
200 g prezli ili 250 g mljevenih oraha ili 250 g maka (+200 g šećera)
4 žlice ulja
Posoljena voda za kuhanje

1. Od mekog brašna i vode zamijesite tvrdo tijesto i ostavite da se odmara.
2. Za to vrijeme zakuhajte posoljenu vodu u posudi u kojoj će se tačke kuhati.
3. Podijelite tijesto na dva dijela, svaki još dobro izgnječite i pustite da se još malo odmara (da odstoji).
4. Razvijte vrlo tanko komad tijesta i jednu polovicu razvijenog tijesta ravnomjerno, u redovima pospite hrpicama pekmeza.
5. Tijesto s pekmezom prekrijte s drugim dijelom tijesta i prstima utisnite tijesto oko svake hrpice pekmeza.
6. Oblikujte tačke s kotačićem za rezanje tijesta.
7. Kuhajte u vodi dok ne omekšaju.
8. U tavi, na ulju, upržite prezle i vruće tačke zapecite na tavi. Ako želite tačke posuti makom ili orasima, u jednoj posudi pomiješajte mljevene orahe sa šećerom, a u drugoj mak sa šećerom.
9. Vruće tačke uvaljajte u orahe i u mak.

Netko ih zove i “taške”, jer su to zapravo mali džepovi u kojima se krije fini, slatki pekmez od šljiva. Nikakav drugi egzotični okus, nego najjednostavnije šljive. U našoj kući uvijek su se tačke jele s vrhnjem, cimetom i malo šećera. U nekoj drugoj kući, jele su se sigurno nekako drugačije. I baš zato, bilo bi odlično kad biste došli k nama na Muzej u loncu da razmjenimo recepte, iskustva i savjete za najfinije tačke, pogače i ostale domaće delicije. Puno toga finog će se naći. Vidimo se!

Meni
0
Košarica
Dostava
Traži
×
×

Košarica