Brusketi su idealan spoj zanimljivih kombinacija namirnica, koji uvijek ostavlja prostor za kreativnost. Zasitni su zbog kruha i tapenade, a istovremeno svježi zbog rajčice i avokada. Bilo kako bilo, uživali smo u pripremi i kušanju.
Bruskete možete napraviti i kada nemate spremnu tapenadu, isto tako tu tapenadu možete koristiti i za druge svrhe. Ako napravite veću količinu, uvijek je možete čuvati u hladnjaku i koristiti kao namaz za doručak ili međuobrok na vašem omiljenom kruhu.
BRUSKETI S RAJČICOM I AVOKADOM
2 žlice maslinovog ulja
1 češanj češnjaka
6 debljih šnita ciabatte (ili vašeg omiljenog kruha)
1 zreli avokado, narezan po dužini na trakice
1 žlica svježeg limunovog soka
2 zrele rajčice, bez sjemenki i narezane na trakice
svježi bosiljak
200 g buffalo mozzarelle istrgane na komadiće
TAPENADA
70 g crnih maslina bez koštica, ocijeđenih
3 žlice paste od sušenih rajčica
1 žličica meda
1,5 žličica bijelog octa
- Sve sastojke za tapenadu smiksajte u Vitamix multipraktiku. Začinite solju i paprom. Ostavite sa strane.
- Zagrijte gril tavu dok ne postane jako vruća.
- Pomiješajte ulje i češnjak. Premažite kriške kruha i pržite ih na tavi 2 minute sa svake strane, dok ne postanu smeđe i hrskave.
- Maknite s vatre i namažite tapenadom.
- Pomiješajte avokado s limunovim sokom te ga posložite po kruhu. Za njim složite trake rajčice, bosiljak i mozzarellu. Dobro začinite.
- Pokapajte uljem prije serviranja i ukrasite cijelim listićima bosiljka.
Napomena:
Tapenadu možete koristiti i kupovnu, ako je sami napravite, predlažemo da odmah napravite veću količinu i sačuvajte ostatak u hladnjaku.