Španjolske, a obične gljive, cvjetača i krumpir ili Tres tapas. Dan 26.

Španjolske, a obične gljive, cvjetača i krumpir ili Tres tapas. Dan 26.

Tres tapas španjolski je izraz. Tapasi su zalogajčići koji se u Španjolskoj mogu naći gotovo u svakom kafiću, a postoje i posebni tapas barovi u kojima možete sami birati i slagati svoj finger food ili odabirati iz mnoštva ponude pripravljenih slasnih zalogaja. Ovo što se krije pod naslovom današnjeg recepta, zapravo su tri obične namirnice, ali savršeno pripremljene da se svide svakom gostu i da se počastite zajedno u ove lijepe ljetne dane. Gljive, krumpir i cvjetača, plus jednostavan umak. Sve domaće, kvalitetno i pripremljeno s ljubavlju – bolje bilo od kojeg španjolskog tapasa! 🙂

TRES TAPAS

RASCVJETANA CVJETAČA
1 velika glavica cvjetače, cvjetove dovojiti
2 žlice suncokretovog ulja
1 žlica paprike
2 žlice parmezana ili veganskog tvrdog sira

  1. Zagrijte pećnicu na 200ºC (180º s ventilatorom). 
  2. Rasporedite cvjetove po limu za pečenje. Dodajte ulje i papriku i sve pomiješajte zajedno, dobro začinite solju i paprom. 
  3. Pecite u pećnici 25 minuta dok cvjetača ne postane meka i lagano smeđe boje oko rubova. 
  4. Pospite parmezanom i pecite još 5 minuta, zatim prebacite u zdjelu i poslužite odmah. 

ČEŠNJASTE GLJIVE
1 žlica suncokretovog ulja
400 g šampinjona, skratiti stabljiku, ali gljive ostaviti cijele
maslac
2 češnja češnjaka, protisnuta
1/2 žličice dimljene slatke paprike
malo limunovog soka
2 žlice svježeg peršina, nasjeckanog 

  1. Zagrijte ulje u velikoj tavi. Dodajte gljive i pecite ih na visokoj temperaturi 4-5 minuta, povremeno miješajući. Pecite dok ne počnu otpuštati tekućinu. 
  2. Dodajte malo maslaca, a kada se počne pjeniti, dodajte češnjak, papriku i malo soli i papra. Nastaviti peći na srednjoj temperaturi još 4-5 minuta. Povremeno protresite tavu. Pecite dok gljive ne dobiju zlatnu boju i dok sva tekućina ne ispari. 
  3. Dodajte limunov sok i peršin. Poslužite odmah. 

UMAKNUTI KRUMPIR
3 žlice suncokretovog ulja
750 g krumpira, oguljenih i narezanih na kockice od 2 cm
1/2 žličice slatke dimljene paprike
Za umak
1 žlica suncokretovog ulja
1 manji luk, sitno nasjeckan
1 češanj češnjaka, protisnut
1/2 žličice slatke dimljene paprike
1/2 limenke od 400 g nasjeckane rajčice
1 žlica paste od sušenih rajčica

  1. Zagrijte pećnicu na 200º (180º s ventilatorom). 
  2. Odmjerite 3 žlice suncokretovog ulja u veliki lim za pečenje te ga stavite u pećnicu na 5 minuta. Dodajte krumpri, papriku i malo soli i papra te sve zajedno pomiješajte i stavite na vruće ulje u limu. Vratite u pećnicu i pecite 30-40 minuta okrećući krumpir nakon 15 minuta. Pecite dok ne postane zlatne boje i hrskav. 
  3. U međuvremenu, za izradu umaka, zagrijte ulje u loncu, dodajte luk i češnjak te pržite oko 5 minuta na srednjoj temperatur. Umiješajte papriku, rajčicu i pastu od rajčica. Kuhajte 5 minuta, povremeno miješajući, dok se umak ne reducira i ne postane gust. Začinite solju i paprom. 
  4. Rasporedite krumpir u tanjur ili zdjelu za serviranje, žlicom sipajte umak preko krumpira i poslužite. 

Uzdravlje!

Odgovori

×

Cart