Feta od badema izaziva oduševljenje svima koji je probaju. Bademi sadrže bademi visok udjel vitamina E, B2 te magnezija, mangana i kalija, te su dobar izvor antioksidansa. Recept za ovu zanimljivu kombinaciju pronađite u nastavku.
Sastojci:
- 300 g neoguljenih badema
- 400 ml vode za namakanje
- 240 ml vode
- 3 žlice soka od limuna
- 1,5 žličice soli
- 3 žlice maslinovog ulja
- 1 režanj češnjaka
- 1 žličica origana sušenog
Upute:
Bademe prelijte kipućom slanom vodom i ostavite da se namaču 10 minuta. Ocijedite u cjedilu i istisnite jezgre iz kožice. Jezgre sitno nasjeckajte bamix® procesorom. Zatim ih stavite u bamix® vrč od 1,0 l s 240 ml hladne vode, limunovim sokom, soli i uljem. Ogulite češnjak i dodajte ga. Pasirajte sve dok ne postane glatko pomoću bamix® višenamjenske oštrice.
Stavite cjedilo na odgovarajuću zdjelu i obložite krpom za cijeđenje. U sredinu krpe pospite origano i prelijte smjesom od badema.
Presavijte kutove krpe preko smjese, a zatim sve zavrnite da iscijedite tekućinu. Stavite tanjur na vrh paketa i stavite nešta teško na njega. Ostaviti da odstoji na sobnoj temperaturi cca. 8 sati.
Zagrijte pećnicu na 165 °C. Pleh namazati uljem. Kašu od badema prevrnuti na lim za pečenje, okruglom stranom prema gore i ukloniti krpu. Premažite fetu od badema s 1 do 2 žlice maslinova ulja i malo soli. Pecite u pećnici na srednjoj rešetki oko 40 minuta, dok lagano ne porumene. Izvaditi iz pećnice i ostaviti da se ohladi. Koristite kao pravu fetu za salate ili složence. U hladnjaku može stajati cca. 4 do 5 dana.