Sirova torta od borovnica je savršeni desert za bilo koju prigodu. Tako osvježavajuća i puna okusa bit će vam najbolji saveznik za ove ljetne dane. Najbolja stvar je što se ne peče i ne oduzima vam puno vremena za pripremu. Samo nemojte zaboravit namočiti indijske oraščiće najmanje 6 sati prije, najbolje preko noći.
Sastojci za podlogu:
- 50 g sjemenka suncokreta
- 80 g datulja
- 3 žlice chia smjenki
- 1 žličica cimeta
- pola vanilin šećera
Sastojci za kremu:
- 150 g indijskih oraščića
- 1 limun
- 60 g kokosovog ulja
- 3 žlice javorovog sirupa
- 200 g borovnica
- 100 g borovnica za ukrašavanje
Upute za podlogu:
- Usitnite sjemenke suncokreta u Bamix procesoru. Sameljite datulje s Bamix štapnim mikserom i dodajte brašno od suncokretovih sjemenki, chia sjemenke, cimet, vanilin šećer i sve povežite Bamix štapnim mikserom.
- Koristite mali kalup za torte promjera 15 cm, stavite papir za pečenje pa smjesu rasporedite ravnomjerno i lagano pritisnite. Stavite u hladnjak.
Upute za kremu:
- Namočite indijske oraščiće najmanje 6 sati prije
- Operite i osušite limun, naribajte pola korice jednog limuna i iscijedite pola soka od jednog limuna.
- Isperite indijske oraščiće sa hladnom vodom i onda uzmite Bamix štapni mikser i sve zajedno izblendajte s 4-5 žlica vode, 1 žlicom soka od limuna, kokosovim uljem, javorovim sirupom, borovnicama i koricom od limuna.
- Kremu ravnomjerno rasporedite na podlogu i zagladite. Ostavite tortu najmanje 2 sata u zamrzivač.
- Prije konzumacije izvadite tortu iz zamrzivača najmanje 20 minuta da dođe na sobnu temperaturu. Ukrasite sa svježim borovnicama.
Uživajte u svakom zalogaju torte od borovnice!