Trenutno pregledavate Dan planeta Zemlje – promijenite svoje prehrambene navike

Dan planeta Zemlje – promijenite svoje prehrambene navike

image_pdfimage_print

Dan planeta Zemlje osmišljen je kako bi se ljude educiralo o važnosti smanjenja utjecaja na okoliš.

Naši svakodnevni izbori uvelike utječu na planet. Na današnji dan možemo potaknuti promjenu i usmjeriti pozornost na okoliš, s nadom kako će utjecati na svakodnevne navike većine.

Pokušajte obilježiti današnji dan tako što ćete voditi računa o tome što jedete i birajte hranu koja ograničava štetan utjecaj na naš okoliš.

Jedite hranu iz svog lokalnog uzgoja

Ako kupujete i/ili konzumirate hranu koju je uzgojio vaš susjed, prijatelj ili poznanik, na taj način pomažete svom lokalnom gospodarstvu. Ova hrana nije prešla tisuće kilometara kako bi došla do vašeg stola, što također pomaže u smanjenju onečišćenja tijekom samog prijevoza. Naposljetku, hrana je svježija jer nije provela puno vremena skladištena ili u transportu.

Kupujte sezonske proizvode

Sezonski proizvodi imaju više okusa i hranjivih tvari te su obično jeftiniji. Što je u sezoni razlikuje se ovisno o regiji. Uglavnom se u proljeće mogu pronaći šparoge, rotkvice, blitva, avokado, brokula, kupus, grašak, mrkva, celer, zelje, gljive, špinat, jagode, repa…

Kuhajte jednom, jedite više puta 

Umjesto da svaki dan pripremate svoje obroke, skuhajte u većem loncu varivo ili gulaš i uživajte u njemu tijekom cijelog tjedna. To ne samo da će vam uštedjeti vrijeme kuhanja, već će i smanjiti potrošnju električne energije. Win-win, zar ne?

Jedite više povrća

Uzgoj životinja može imati veći utjecaj na naš okoliš od bilo čega drugog. Stoga je smanjenje potrošnje mesa i jedenje više voća i povrća izvrstan način kako bi mogli pomoći našoj planeti. Osim toga, prehrana bogata povrćem i voćem je korisna za naše osobno zdravlje.

Jedite sirovo češće

Kuhanje povrća i namirnica na visokim temperaturama ne samo da povećava potrošnju energije, već se također gube vrijedne hranjive tvari, vitamini, minerali, antioksidansi i enzimi iz hrane. Ako se želite brinuti o planeti i svom tijelu, pokušajte jesti više sirove hrane. 

Da zaključimo, briga o svojoj planeti je jednostavna kada i ako imate jednostavne, ekološki prihvatljive prehrambene navike.

A budući da se dobra hrana treba dijeliti, zašto ne biste pozvali svoje prijatelje na ukusnu i zdravu večeru kako bi skupa obilježili današnji Dan planeta Zemlje?

Svakako razmislite o prijedlogu!

Original članak pronađite na Vitamix.com.

Meni
0
Košarica
Dostava
Traži
×
×

Košarica