Trenutno pregledavate Projekt “Hrana kroz život” / Svjesnija prehrana

Projekt “Hrana kroz život” / Svjesnija prehrana

image_pdfimage_print

Naš projekt “Hrana kroz život” aktivno će uključiti populacije osoba oboljelih od šećerne bolesti i celijakije te mlade općenito.

Uživanje u hrani i s dijagnozom

Svijest o ozbiljnosti bolesti s jedne strane, a s druge strane znanje o brojnim mogućnostima vlastitog doprinosa zdravlju, glavni su poticaji bolesniku za ustrajno svladavanje zdravstvenog problema. Temelj uspjeha nalazi se u nastojanju da se nastavi uživati u hrani uz istraživanje i pronalazak novih ukusnih obroka koji se mogu jesti bez lošeg utjecaja na zdravlje. Takav pozitivan pristup želimo diseminirati kroz aktivnosti projekta „Hrana kroz život“ namijenjene našim ciljnim skupinama.

Celijakija

Celijakija je doživotna kronična bolest, a jedina sigurna terapija je stroga bezglutenska prehrana. Istraživanja pokazuju da se kod 70% pacijenata unutar dva tjedna od početka bezglutenske prehrane bilježi poboljšanje simptoma. Razine antitijela mogu se normalizirati tijekom 6 do 12 mjeseci od početka primjene ovakve prehrane, a za kompletnu histološku remisiju potrebne su i do dvije godine.

Šećerna bolest

Šećerna bolest je stanje kronične hiperglikemije, a obilježena je poremećenim metabolizmom ugljikohidrata, bjelančevina i masti. Prehrana je glavna sastavnica skrbi za oboljele od šećerne bolesti te upravo kroz pravilnu prehranu moguće je spriječiti i liječiti kronične komplikacije šećerne bolesti, a to su: pretilost, povišen krvni tlak i bolest krvnih žila.

Prehrana za djecu i mlade 

Pravilna prehrana je jedan od temeljnih uvjeta za pravilan rast i razvoj djece i mladih.  Utječe na njihove tjelesne i psihičke sposobnosti, kognitivne funkcije i koncentraciju, otpornost organizma na bolesti, kao i na osjećaj zadovoljstva. Poveznice između prehrane u djetinjstvu i kasnijih sklonosti raznim oboljenjima su brojne, stoga se u projektu kao posebna ciljna skupina ističe opća populacija mladih. Cilj je rana prevencija mogućih oboljenja nastalih kao posljedica nepravilne prehrane. Provedbom aktivnosti osigurat će se podizanje svijesti javnosti na razmišljanje o hrani.  Također, cilj je motivirati sudionike na donošenje odluke za svjesnijom prehranom.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Sadržaj ove objave je isključiva odgovornost poduzeća Enzita d.o.o.

Meni
0
Košarica
Dostava
Traži
×
×

Košarica