Trenutno pregledavate Tradicionalni božićni kolačići

Tradicionalni božićni kolačići

image_pdfimage_print

Kolačići su pečat blagdana, uz ukrašena drvca i šarene lampice.  Postoji neopisiv broj blagdanskih kolačića iz cijeloga svijeta, a nikad ne znate koji bi vam mogao biti omiljeni dok ih sve ne probate.

 

Kolačići sa đumbirom i začinima

Stoljećima su začini bili među najskupljim robama, često doslovno vrijedni zlata. Mnogi tradicionalni božićni kolačići obilno koriste začine kako bi naglasili važnost slavlja. Poznati medenjaci koje izrađujete godinama imaju brojne europske rođake, uključujući poljske pierniczke i mađarske mezeskalac. Dva najomiljenija njemačka božićna kolačića također su jako začinjena: Lebkuchen, koji su mekani i delikatni poput šećernih kolačića, i pfeffernussen — “papreni orasi” — koji su tvrdi i hrskavi poput kolačića od đumbira. Neki recepti za pfeffernussen uključuju crni papar, koji se iznenađujuće dobro nadopunjuje s toplim začinima.

 

Zanimljivi oblici

Nisu svi kolačići okrugli — uključite nekoliko jedinstvenog oblika na svoj blagdanski pladanj kako biste dodali međunarodni štih i povećali  interes. Jednostavan izbor je vanillakipferl, bogat kolačić s maslacem (slično shortbread) koji se oblikuje u obliku polumjeseca. Postoji i verzija s okusom badema, a obje su popularne u većem dijelu srednje Europe. Napolitanci prave susamielli u obliku slova S, kolačić od meda i začina. U Moliseu, samo na sjeveru, rade božićne kolačiće u obliku luka koji se zovu caragnole i koji se prže, a ne peku (kao što su poljski kolačići “anđeoska krila” ili chrusciki). Češki hoblovacky oblikuju se u oblike koji podsjećaju na američki čips dok su još topli.

Prešani kolačići

Neki od najdojmljivijih kolačića utisnuti su u zamršeno izrezbarene kalupe, stvarajući minijaturne skulpture u jestivom obliku. Švicarski änisbrötli s okusom sladića spadaju u ovu kategoriju. Isto tako i nizozemski speculaas i njemački springerle. Ako ih želite napraviti, potražite kalupe u specijaliziranim trgovinama ili ih naručite putem interneta. Za nešto manje ambiciozan pokušaj, isprobajte “spritz” kekse. Slični su receptima za shortbread, ali mogu biti posebno bogati i delikatni jer ne morate ručno raditi tijesto.

 

Kolačići na bazi orašastih plodova

Orašasti plodovi su najsvježiji u kasnu jesen i ranu zimu, pa je sasvim prirodno da su mnogi božićni kolačići na bazi orašastih plodova. Zvjezdice od cimeta jedan su od najpoznatijih primjera. U zemljama njemačkog govornog područja i dijelovima istočne Europe rade se u malo drugačijim verzijama, ali sve koriste istu osnovnu mješavinu mljevenih orašastih plodova, šećera i bjelanjaka. Linzer kolačići još su jedan klasik na bazi orašastih plodova. Pune se pekmezom, poput Linzertorte pune veličine, a gornja polovica kolačića kreativno je izrezana kako bi se pekmez vidio.

Punjeni kolačići

Linzer keksi također predstavljaju veliku obitelj kolačića s punjenjem i nadjevom. Mnogi slijede isti obrazac , s ravnim dnom i oblikovanim vrhom koji okružuje džem ili voćni nadjev. Upotrijebite osnovno tijesto za kekse s maslacem ili šećerom radije nego tijesto za orašaste plodove i zamijesite vlastiti nadjev s nekoliko impulsa vašeg Vitamix aparata. Neki punjeni kolačići, uključujući poznati češki kolacky, imaju udubljenje ispunjeno džemom.

Meni
0
Košarica
Dostava
Traži
×
×

Košarica