Putovala sam prije desetak godina u Izrael i imala sam priliku vidjeti tradicionalni način pripreme i pečenja falafela. Tada sam ga prvi puta kušala, a zadivila me spretnost kuhara i jednostavnost pečenja tih kuglica. To je bio jedan od ukusnijih falafela koje sam jela. Umotani u tanki kruh, tortilju, rekli bismo, iznenadne teksture grubo mljevenih sastojaka poput slanutka i korijandera. Ili ga voliš, ili ga ne voliš. No, da se slanutak može pripremati i kod kuće, iskušala sam odavno. Zato stiže jednostavan recept za sve vas koji volite falafel! 🙂
Falafel u tavi
šaka korijandera
šaka mladog luka
1 češnjak češnjaka
limenka slanutka (400 g), ocijeđena i isprana
sitno naribana kora 1/2 limuna
2 žličice kumina u prahu
1 žličica meda
Dodatno:
brašno, za posipanje
2 žlice sunockretovog ulja
- Stavite korijander, mladi luk i češnjak u multipraktik i grubo sameljite. Dodajte ostale sastojke i smiksajte tako da se sve još malo usitni, ali da zadrži grublju teksturu. Začinite dobro solju i paprom. Ako imate vremena, ostavite na 15 minuta u hladnjaku.
- Podijelite smjesu na 10 dijelova, a zatim svaki dio oblikujte u kuglicu te ga lagano spljoštite. Pospite brašno po tanjuru i svaku kuglicu blago uvaljajte.
- Zagrijte ulje na tavi na srednjoj temperaturi i pržite falafel dodajući ulje ako je potrebno. Pržite 2-3 minute sa svake strane dok ne postane zlatne boje. Prebacite na tanjur obložen papirnatim ručnikom i držite toplim do serviranja.
- Poslužite toplo s umakom ili salatom (dobra je kombinacija salata od rotkvice, crvenog luka i feta sira).