Tijesto mi je poseban izazov. Priznajem da u tom polju imam vrlo malo znanja jer sam odrasla uz znanost dizanog tijesta. Mama i baka uvijek su pekle kruh i različite druge uratke od brašna, vode i kvasca, što me uvjerilo da je za tu priču potrebno puno iskustva, godina i strpljenja. Zato do sada nije bilo vrijeme za to, jednostavno. Da se ne izrazim krivo, nemam baš puno iskustva, a ni godina, a ni strpljenja, ali vrijeme je da se sve to krene gomilati. Godine samo što nisu, strpljenje već pomalo je, a iskustvo će doći s praksom. Odvažila sam se, dakle, odmaknuti od tijesta za pizzu i probati recept za tanke ljepinice s češnjakom i biljem. Priznajem, češnjak je pobijedio moju neodlučnost. Pratite recept točno kako piše. Ne samo radi teksture tijesta, nego i radi samog pečenja. Ako vam se čini da još nije pečeno, vjerujte, pečeno je! 😀
Ljepinice s češnjakom i biljem
225 g glatkog brašna, i još malo za posipanje
2 žlice maslinovog ulja, i još malo za pečenje
130 ml tople vode
2 češnja češnjaka
2 žlice nasjeckanog peršina
1 žlica nasjeckanog bosiljka
- Brašno, ulje i vodu stavite u veliku posudu, dobro posolite. Pomiješajte sve zajedno nožem, a zatim rukama zamijesite meko tijesto. Prebacite na pobrašnjenu površinu i mijesite 4 do 5 minuta.
- Razvaljajte tijesto u krug, pospite češnjakom i biljem te opet zamijesite. Mijesite dok se češnjak i bilje dobro ne povežu s tijestom.
- Podijelite tijesto u 6 jednakih loptica, a zatim svaku razvaljajte valjkom u jako tanak krug.
- Zagrijte veliku tavu dok ne postane jako vruća., zatim pomoću papirnatog ubrusa utrljajte malo ulja na tavu. Stavite tijesto da se peče 2 minute dok se ne napuhn i ne postane blago zlatne boje. Preokrenite ga na drugu stranu i pecite 2-3 minute. Ponovite postupak s preostalim tijestom, a svaki puta dodajte malo ulja na tavu ako je potrebno.
- Poslužite toplo s nekim umakom.