Trenutno pregledavate Novi par ovoga ljeta – lubenica i krastavac!

Novi par ovoga ljeta – lubenica i krastavac!

image_pdfimage_print

Lubenica i krastavac sljubili su se u svježoj i laganoj salati. Ova kombinacija idealna je kao dodatak jelima na svakoj ljetnoj trpezi. Nekima je možda iznenađujuć spoj zbog slatkoće lubenice, ali i ona je, zapravo, povrće. I krastavac i lubenica sadržavaju velik udio vode i zato su omiljeni izvori osvježenja u ljetnim danima. K tome, krastavac je poprilično neutralnoga okusa što mu omogućava kombiniranje s raznim namirnicama, pa tako i sa slatkom lubenicom.

Slatko-kiseli dresing nesumnjivo se uklapa u vezu lubenice i krastavca, iako je treća komponenta. Mladi luk i sjemenke sezama, kao promatrači ovoga (ljubavnog) trokuta, indirektno pojačavaju intenzitet svih odnosa. Odnos ili okus, dođe na isto!

U svega 15ak minuta možete pripremiti ovu zanimljivu ljetnu salatu i ugodno iznenadite svoje, ali i nepce svojih ukućana ili gostiju. A možete im i na ovaj način prezentirati salatu kako bi ih samo dodatno zaintrigirala i probudila želju za degustacijom.

 

Sastojci:

  • 1 šalica (240 ml) jabučnoga octa
  • 12 žlica (180 g) datulja bez koštica ili 1 šalica meda, po želji
  • 2 žličice soli
  • ½ žličice mljevenoga crnog papra
  • 2 žlice sjemenki sezama
  • 40 g mladoga luka narezanoga na tanke ploške
  • 900 g lubenice narezane na kockice
  • 2 kg oguljenoga krastavca narezanoga na kockice

 

Upute:

  1. U Vitamix posudu staviti ocat, datulje, sol i papar i dobro zatvoriti poklopac.
  2. Uključiti blender na najnižu brzinu, a zatim brzo povećati na najveću brzinu. Miksati 30 sekundi ili dok se sastojci dobro ne sjedine.
  3. U velikoj zdjeli pomiješati sjemenke sezama, luk, lubenicu i krastavac s dobivenim preljevom.
  4. Ostaviti da se marinira 15-20 minuta prije posluživanja.

 

Cijeli recept potražite na Vitamix. com .

Naša preporuka uređaja:

×
×

Košarica