Jelo za goste i kad se baš hoćemo počastiti ili Kraljevska cvjetača – Dan 19.

Jelo za goste i kad se baš hoćemo počastiti ili Kraljevska cvjetača – Dan 19.

Kad imam vremena i kad se baš želimo počastiti ručkom, onda radim cvjetaču na ovaj način. Osim što je odlična ljetna namirnica, jer je lagana, s minimalim brojem kalorija, može biti jaaaako ukusna ako je pripremite na ovaj način. Svatko tko ju je probao rekao da je bi je mogao jesti svakoga dana. Radim je po ovom receptu već nekoliko godina pa sam i zaboravila točne mjere, grame i mililitre, ali samo za vas, donosim svoj posebni recept za Kraljevsku cvjetaču: (ova kraljica je moja seka koja demonstrira kako se to uživa u jelu koje njena najdraža seka napravi 😉 )

KRALJEVSKA CVJETAČA
1 glavica cvjetače
2 jaja
200 g brašna
Prezle
Sol i papar
2 žlice ulja

Za umak:
150 ml soja sosa
2 češnja češnjaka
2 žlice meda
Sok 1 limuna
120 ml vode
1 žlica gustina

Za posip:
2 mlada luka

  1. Odvojite cvjetove cvjetače i ispanirajte ih (razmutite jaja; uvaljajte cvjetaču u brašno, zatim u jaje i na kraju u prezle). Slažite cvjetove jedan do drugog na papir u limu za pečenje. Pospite solju i paprom i pokapajte uljem.
  2. Zagrijte pećnicu na 180ºC i pecite cvjetaču oko 25 minuta ili dok ne dobije zlatno smeđu boju.
  3. Dok se cvjetača peče, napravite umak. U tavu dodajte soja sos i med te protisnuti češnjak. Pustite da zakuha. Dodajte limunov sok i smanjite temperaturu. Neka smjesa lagano kuha. U čaši vode razmutite gustin i dodajte u smjesu. Povećajte temperaturu i uz lagano miješanje kuhajte smjesu dok se ne zgusne.
  4. Ispečenu cvjetaču uvaljajte u umak. Prije posluživanja narežite mladi luk na kolutiće i pospite po cvjetači. Poslužite toplo, a ako nešto i ostane za poslije, pojest će se. 😉

Uzdravlje!

Odgovori

×
×

Cart