Trenutno pregledavate Čokoladne lješnjak kuglice iz Magimixa

Čokoladne lješnjak kuglice iz Magimixa

Čokoladne lješnjak kuglice obožavaju i djeca i odrasli, stoga smo uvjereni kako s ovim receptom nećete pogriješiti, a ujedno vam može poslužiti kao brzo i slasno rješenje za dočekati svoje goste.
Osim što se brzo pripremaju, također su i zdrave slastice o kojima smijete postati umjereno ovisni.
Idealno rješenje u trenutcima kada vam se traži slatko i recept koji jednostavno možete izraditi u svom Magimix multipraktiku.

Za čokoladne lješnjak kuglice potrebni su sljedeći SASTOJCI:

  • 240 g lješnjaka (oko 1 ½ šalica)
  • 140 g indijskih oraščića (oko 1 šalica)
  • 2 žlice sirovog kakao praha
  • prstohvat soli
  • *190-290 g datulja, bez koštica (1 – 1 ½ šalica datulja)
  • 50 g grožđica, opcionalno (⅓ šalice)
  • ribani kokos, usitnjeni lješnjaci (opcionalno)

POSTUPAK

  1. Lješnjake prebacite na lim za pečenje i poravnajte da budu u jednom sloju.
  2. Lješnjake pecite u pećnici zagrijanoj na 170°C, 7 do 12 minuta ili dok kožica ne potamni i počne se odvajati. Budite blizu i provjeravajte često jer lako zagore.
    Pustite da se malo ohlade, pa ih prebacite na čistu kuhinjsku krpu, povucite krajeve prema sredini i protrljajte da se ukloni kožica. Neće se ukloniti sve, ali uklonite što više.
    Za lakše odvojiti očišćene lješnjake od korice, možete ih ubaciti u posudu za sušenje salate i zavrtjeti par puta.
  3. Prebacite očišćene lješnjake u Magimix, dodajte indijske oraščiće, sirovi kakao prah, prstohvat soli i miksajte na “auto” do teksture brašna. Pripazite da ne miksate predugo, da se orašasti plodovi ne počnu pretvarati u maslac.
  4. Dodajte datulje i miksajte dok smjesa ne postane ljepljiva i lako se drži zajedno.
  5. Pažljivo izvadite nož iz Magimixa, dodajte grožđice i promiješajte (opcionalno).
  6. Žlicom uzimajte smjesu, pritisnite i oblikujte u kuglice. Uvaljajte svaku kuglicu u ribani kokos ili usitnjene lješnjake. Bit će ukusniji i kuglice se neće lijepiti jedna za drugu.
  7. Poslužite odmah, ili ohladite u hladnjaku za još ukusnije kuglice.

Pohranite u zatvorenoj posudi u hladnjaku.

* Količina datulja ovisi o tome koju vrstu koristite i koliko su sočne/suhe. Ja sam koristila sortu mazafati za ovaj recept. Ako koristite medjool datulje, može ih trebati manje jer su više “ljepljive”. Ako imate samo suhe datulje, namočite ih u toploj vodi 15-ak minuta prije i procijedite. Dodajte najprije minimalnu količinu (190 g), pa dodajte još po potrebi dok smjesa ne postane ljepljiva, lako se drži zajedno i lako se formira u kuglice.

U slast!

Savjet br. 1
Kuglice pohranite u zatvorenu posudu u hladnjak do mjesec dana, vjerojatno traju i duže. Možete ih i zamrznuti do 3 mjeseca (vjerojatno i duže).

Savjet br. 2
Kuglice će biti još ukusnije kada malo odstoje, dobro se rashlade i počnu se “sušiti” kroz par dana, ako izdrže toliko!

Savjet br. 3
Za bržu varijantu kada nemate vremena oblikovati u kuglice, smjesu možete dodati u kalup po želji obložen papirom za pečenje, te dobro pritisnite smjesu. Zatim ohladite smjesu barem 30 minuta u hladnjaku prije rezanja da se ne mrvi, te narežite.

VIDEO RECEPT pogledajte na Enzita.hr Youtube kanalu. Video je nastao u suradnji s blogom Zdrave navike.

×
×

Košarica