Veganska panna cotta modificirana je varijanta poznatoga tradicionalnoga talijanskog deserta. Panna cotta odlično se slaže s jačim aromama. Kao vrlo jednostavna slastica baš ju takve arome i okusi obogaćuju.
Uz orašastu aromu lješnjaka te slatkasti javorov sirup i vanilin šećer, priču kiselkastom notom začinjava bobičasto voće u soku od naranče.
Posebna je odlika ovoga deserta što se koriste kokosovo i bademovo mlijeko, pa je zato veganska panna cotta.
Kao zanimljiviji sastojak od ostalih ističe se agar agar – alternativna zamjena za želatinu. Dobiva se ekstrakcijom i sušenjem sluzave tvari koju dobijemo preradom morske trave. Kao i za sve, uvijek preporučamo prirodnije i zdravije namirnice i sastojke.
Sastojci:
- 240 ml kokosovoga mlijeka
- 110 ml bademovoga mlijeka
- 10 g vanilin šećera
- 1 žlica šećera
- 6 g agar agara
- 125 ml soka od naranče
- 3 žlice javorovoga sirupa
- 1 šaka raznih bobica za ukrašavanje
- 50 g lješnjaka
- 25 ml vode
- 25 g šećera
Upute:
- Zagrijte kokosovo i bademovo mlijeko u malom loncu. Dodajte vanilin šećer, šećer i agar agar pa dobro promiješajte Bamix pjenjačom i kuhajte 2-3 minute.
- Male kalupe isperite vrlo hladnom vodom i vruću tekućinu ulijte u kalupe. Pustite da se potpuno ohladi i zatim stavite u hladnjak na najmanje 6 sati (najbolje preko noći).
- Prvo zagrijte 25 g šećera u vodi. Čim se šećer otopi i malo posmeđi, dodajte lješnjake. Nastavite miješati da ne zagore. Kad su lješnjaci potpuno obloženi šećerom, izvadite ih iz kalupa i stavite na papir za pečenje da se ohlade i osuše. Zatim ih grubo nasjeckajte Bamix procesorom.
- Bobičasto voće poškropite s malo narančinog soka i javorovog sirupa te rasporedite po prevrnutoj panna cotti. Poslužite zajedno s nasjeckanim lješnjacima.
Dobar tek!
Cijeli recept potražite na bamix.com .