Trenutno pregledavate Utjecaj boravka u prirodi na naše zdravlje
Ključ tvoje prehrane

Utjecaj boravka u prirodi na naše zdravlje

image_pdfimage_print

Utjecaj boravka u prirodi na naše zdravlje je višestruk.

Djeca obožavaju biti vani. Sjetimo se svog djetinjstva kada smo se igrali lovice, ili pravili „kolače“ od blata, igrali se loptom na improviziranim igralištima, pravili vlastita skrovišta u prirodi… Koliko smo se samo u tim trenucima osjećali sretni i zadovoljni. No odrastanjem, odnos s prirodom se počinje smanjivati, a shodno tome, i naša sreća te zadovoljstvo. Posljedica je to užurbanog načina života. Osim toga, na naše zdravlje i raspoloženje sve više utječe i ovisnost o digitalizaciji. Stoga i ne čudi kako ljudsko tijelo danas žudi za prirodom više no ikad. Svi smo upoznati s činjenicom kako boravak u prirodi utječe na naše fizičko i mentalno zdravlje, a opet je nekako zapostavljamo.

“Zelena terapija”

Utjecaj boravka u prirodi u znanstvenim krugovima nazivaju “zelenom terapijom” ili “ekoterapijom” jer ima nevjerojatne zdravstvene učinke. Naravno, nemamo svaki dan mogućnost otići u planinu, šumu, na neko jezero ili rijeku. U svakom slučaju, boravak u prirodnom okruženju, čak i onaj koji traje desetak minuta, puni baterije i dobar je za naše zdravlje. Priroda na nas djeluje kao lijek, stimulirajući primjerice proizvodnju dopamina, hormona zbog kojeg se osjećamo sretno. Moguće je kako izloženost prirodi također smanjuje vjerojatnost pojave agresivnih radnji i ponašanja. Isto tako, dokazano je kako hodanje u prirodi ima blagotvorne učinke na pamćenje i sposobnost fokusiranja. Priroda nevjerojatno djeluje na mentalno zdravlje, a samo 20 minuta dnevno boravka na zraku smanjuje depresiju i podiže motivaciju i energiju te čini ljude otpornijima na mentalne probleme. Osim toga, boravak u prirodi može dovesti do povećanja proizvodnje bjelančevina koje imaju antitumorsko djelovanje. Dakle, priroda nam pomaže da se osjećamo bolje, ali i da budemo fizički zdraviji.

Fitonicidi

Jedan od razloga krije se u nevidljivim tvarima – fitoncidima. Ta se eterična ulja koje ispušta bilje i drveće smatraju i prirodnim antibioticima, a smanjuju hormone stresa, anksioznost i bol. Ovdje su samo neki od bitnih mentalnih zdravstvenih problema za koje priroda ima rješenje. Postoji još niz istraživanja koja dokazuju kako nas priroda – bilo da u njoj boravimo, mislimo o njoj ili je gledamo na fotografiji – oporavlja od stresa, smanjuje aktivnost centra za strah (amigdale), opušta napetost u mišićima, te snižava razinu hormona stresa, ali i krvni tlak te otkucaje srca.
Naše bake su uvijek govorile kako trebamo što više vremena provoditi na svježem zraku. Da su bile u pravu, potvrđuju mnoga moderna istraživanja. Unatoč tome, čovjek je danas udaljen od prirode više nego ikada, što pokazuje ne samo postotak bolesnih ljudi, nego i sve češća nebriga o okolišu.

Da rezimiramo, sljedeći puta kada se budete osjećali preplavljeno užurbanim tempom gradskog života, jednostavno prošećite parkom ili promatrajte prirodu u blizini. Ako nemate tu mogućnost, sjetite se kako i samo promatranje fotografije prirode može vratiti vašu mentalnu snagu. Majka priroda uvijek ima rješenje za sve!

Meni
0
Košarica
Dostava
Traži
×
×

Košarica