Trenutno pregledavate Kako najkreativnije provesti vikend s djecom?
Vikend s djecom

Kako najkreativnije provesti vikend s djecom?

image_pdfimage_print

Kako najkreativnije provesti vikend s djecom?

Pored genetike, društva, kulture, religije pa čak i televizije, pitamo se kao roditelji, imamo li ikakvog utjecaja na naše dijete u razvoju. Nemojte u to nimalo sumnjati – vašu ulogu u djetetovu odgoju i njegovom ponašanju ne mogu nadoknaditi i nadmašiti utjecaji bilo koji od tih čimbenika. Najvažnije je ono što vi radite. Postoje različiti stilovi roditelja, no bez obzira koji tip roditelja bili, ako uživate u vremenu koje provodite s djetetom, i ono će uživati s vama, a što poželjeti više od sretnog i zadovoljnog djeteta?
Nažalost, pored svakodnevnih obaveza, ne stignemo provesti s djecom dovoljno vremena. Stoga, predlažemo da jednu nedjelju u mjesecu provedete isključivo s djecom (možete i više nedjelja, dapače). Kada se roditelji uključe u igru, dijete dobiva poruku kako su roditelji zainteresirani za to što ono radi, a njihov odnos jača. Slijedi nekoliko
prijedloga kreativnih igara i korisnih aktivnosti koje možete raditi s djecom kad god vam to vrijeme dopusti.

1. Lov na igračke
Jednostavno sakrijte nekoliko igračaka po dvorištu ili po stanu/kući i dajte djetetu nekoliko tragova kako bi ih našlo. Ako želite, zadnji trag može voditi velikoj nagradi iznenađenja, poput slatkiša, nove igračke ili nečeg trećeg. Druga verzija ove igre bi se mogla odigrati na način da se sakrije određena igračka, a roditelji upućuju dijete na način
da pjevaju pjesmu (prije toga se dogovoriti oko izbora pjesme) i kada se dijete približi određenoj igački roditelji će pjesmu pjevati glasnije, a ako se dijete udalji od skrivene igračke roditelji će pjesmu pjevati sasvim tiho.

2. Igra Baci kocku
Bacite kocku, broj koji dobijete označava vodoravni red. Zatim ponovno bacite kocku i broj koji dobijete označava okomiti red. Spojite brojeve koji dobijete i tu vježbu nastavite dalje izvoditi. Primjerice, ako dobijete 4 vodoravno i 1 okomito skakat ćete kao zečić. Kroz ovu igru djeca će razvijati svoje motoričke sposobnosti.

Izvor: https://bit.ly/3IJClhB

3. Kako izraditi zmaja
Izradite zmaja za zabavu po vjetrovitom danu. Od materijala za izradu potrebno je:

 • 2 lista papira (kolaž ili običan papir)
 • 2 slamke ili drveni štapići
 • uzice
 • škare i selotejp
 • ravnalo i olovka
 • štapić od sladoleda.

Postupak rada:

 1. Zalijepite 2 lista papira jedan uz drugi kako bi dobili veću površinu.
 2. Uz pomoć ravnala nacrtajte na papirima dijamantni oblik kakav zmajevi obično imaju.
 3. Škarama izrežite željeni oblik.
 4. Iskoristite drvene štapiće (ili slamke), zalijepite ih po dužini i širini dijamanta tako da dobijete oblik križa.
 5. Uzmite uzicu ili špagu i zavežite u čvrsti čvor na donjem dijelu jednog štapića kako bi zmaj dobio repić (dužina repića može biti po želji).
 6. Ostatak špage zavežite u čvor na mjestu gdje se štapići križaju jer je taj dio najčvršći.
 7. Od preostalog papira možete izrezati nekoliko trokutića ili mašnica koje ćete nanizati na samu špagu.
 8. Dopustite djetetu da samo oslika, oboji ili ukrasi zmaja po želji.

Izvor: dječjaposla.com

5. Zajednička tjelovježba
Fizičke aktivnosti poput plesa odličan su način tjelovježbe i pomažu u poboljšavanju koordinacije pokreta. Zajednička tjelovježba potaknuti će razvoj motoričkih vještina kod djeteta. Na sljedećim linkovima donosimo vam nekoliko primjera plesova na vesele strane pjesme. Zabavite se i zaplešite zajedno sa svojim mališanima!

https://www.youtube.com/watch?v=4QZH-gbtUvE
https://www.youtube.com/watch?v=X9Mzo3Fxu1Y

Kako najkreativnije provesti vikend s djecom

Izvor: parenthood.my/lifestyle

6. Zajedno pripremite slasne muffine
Uključite svoje male kuharice i kuhare u pripremu deserta koji vole! Djeci će biti zabavno i zanimljivo, a vi ćete imati male pomagače. Zamolite dijete da vam pomogne s miješanjem, stavljanjem sastojaka u Vitamix blender i uređivanjem slastica na kraju. Možda će biti neuredno, ali kada se
osvrnete na kvalitetno i zabavno vrijeme provedeno sa svojim djetetom i njegov ponosni uradak, shvatit ćete da je vrijedilo svakog nereda! Donosimo vam super i jednostavan recept za pripremu najukusnijih muffina s maslacem od kikirikija i bananama, a koje djeca naprosto obožavaju!
Recept:
Sastojci:

 • 2 čaše mljevene zobi
 • 1 žličice praška za pecivo
 • pola žličice soda bikarbone
 • pola žličice soli
 • pola žličice cimeta
 • 2 jaja
 • 2 velike banane
 • 1 očišćena jabuka
 • 1/4 šalice javorovog sirupa ili nekog drugog zaslađivača po želji
 • 1 žličica ekstrakta od vanilije

Mixed sasrtojci po želji:

 • 1 šalica borovnica
 • 1 manja, očišćena jabuka + žličica cimeta
 • 1 mljevena banana + pola šalice sjeckanih lješnjaka
 • 1 šalica čokoladnih mrvica

Priprema:

 1. Pećnicu prethodno zagrijte na 180°C i obložite kalup za muffine s košaricama za muffine.
 2. Dodajte u Vitamix blender sve spremne sastojke.
 3. Blendajte dok se sastojci ne sjedinje. Želite postići vrlo glatku smjesu, ali ne želite sastojke previše izblendati. Koristite se žlicom kako bi sastrugali sve sastojke da se jednako izblendaju.
 4. Smjesu istresite u kalupe za muffine i dodajte otprilike 2 žlice pdabranih mixed sastojaka.
 5. Koristite čačkalicu ili nožić kako bi mixed sastojke ravnomjerno raspodijelili po izblendanoj smjesi. Dodajte po želji još nekoliko mixed sastojaka na vrh muffina.
 6. Pecite u pećnici 18-22 minute ili dok čačkalica umetnuta u sredinu muffina ne izađe čista.
 7. Tako pečene muffine možete držati na sobnoj temperaturi do dva dana ili ih možete skladištiti u hladnjaku na tjedan dana.

Izvor: the-nutrition.com

Ovo su samo neki prijedlozi aktivnosti. Naravno, vi sami možete osmisliti neke druge, jednostavne aktivnosti u kojima će djeca biti oduševljena družeći se s vama. Kada ste zajedno, najvažnije je u potpunosti se posvetiti djetetu, na način da ste prisutni dušom i tijelom, da dijete može osjetiti da ste zadovoljni upravo zato što provodite zajedničke trenutke. Vaše dijete žudi za poticajima i voli stjecati nova znanja. Ono je uistinu rođeno za učenje. Uložite što više vremena u to učenje, jer ono je vaše remek djelo!

Meni
0
Košarica
Dostava
Traži
×
×

Košarica