Trenutno pregledavate Što napraviti s pulpom iz sokovnika?

Što napraviti s pulpom iz sokovnika?

image_pdfimage_print

Najpopularnije i najčešće se rade ukusne zdrave pločice da način miješanja pulpe s sladilom (med ili agava), dodavanje zobenih pahuljica, nasjeckanih orašida. Verzija na temu je mnogo, tako da lako možete prilagoditi recept sebi. Ako imate životinje one će pulpu obožavati.

Ne stignete li odmah upotrijebiti pulpu uvijek je možete zamrznuti za kasnije. Ako radite mlijeko od orašida pulpa je izvrsna za smoothie, podloge za tortu, energetske pločice.

Isto tako možete je dodati u jogurt, zajedno sa žitaricama ili bez po volji i ukusu. Možete je osušiti u pećnici i koristi kao mješavinu začina.

Energetske pločice

  • 220 g zobenih pahuljica
  • 120 g pulpe po želji
  • 50 g orašida po želji
  • 1 žličica cimeta
  • 110 g kokosovog ulja
  • Oko 6 žlica ili meda
  • 2 žlice sjemenki suncokreta

Upute: Pomiješajte zobene pahuljice, pulpu i orašide te cimet. Otopite kokosovo ulje i dodajte u smjesu.  Ukoliko Vam se smjesa čini premrvičasta, dodajte još malo kokosovog ulja. Kalup veličine 20×20 cm obložite papirom za pečenje te u njega stavite pripremljenu smjesu za prutiće. Sve dobro utisnite žlicom. Na kraju sve pospite suncokretovim sjemenkama te njih rukom raširite i utisnite u smjesu. Pecite na 200°C oko 15 minuta, dok nedobije boju. Izvadite, ohladite, pa zatim pažljivo režite na pločice veličine po želji. Ovako pripremljene pločice možete koristiti kao brzinski međuobrok na poslu ili kao odličan preworkout koji će vam dati obilje energije za trening.

Podloga za tortu

200 grama pulpe od badema pomiješajte s 60 g otopljenog maslaca, utisnite rukama u kalup za tortu i stavite na hlađenje 2 sata. Nakon hlađenja napravite kremu po izboru (cheesecake, sirova krema s mlijekom od kokosa i indijskim oraščićima i voćem)

Polpete od mrkve i cike

Pulpu od mrkve i cikle pomiješajte s jednim sitno nasjeckanim lukom, 2 jaja, sol i papar po želji. Oblikujte u kuglice i lagano spljoštite. Pržite na srednjoj vatri dok se ne pojavi korica.

 

Jabučni ocat

U staklenku stavite pulpu od jabuka pa prelijte vodom u koju ste stavili šećer. Na litru vode se stavi otprilike trećina šalice šećera. Staklenku prekrijte prozračnim komadom tkanine, učvrstite gumicom i čekajte. Nakon otprilike tjedan dana tekućina postaje tamnija. Tada je procijedite i vratite u staklenku pa opet prekrijte prozračnom krpicom. Opet ostavite nekih tri do četiri tjedna. Znat ćete da je jabučni ocat gotov kada se pojave mjehurići u tekućini. Jabučni ocat čuvajte na hladnijem mjestu.

Na isti način možete raditi ocat od pulpe kruške i jabuke

 

Pita od jabuke i kruške

Napravite prhko tijesto 200 g brašna, 100 g maslaca, 2 žlica šećera, prstohvat soli 1/2 praška za pecivo 1 žumanjak, malo ribane korice limuna. Pecite tijesto na 180 10 minuta. Na tijesto stavite pulpu, nasjeckate bademe i orahe, pospite po pulpi i dodatno po želji žlicu meda i/ili cimeta i pecite još 15 minuta .

Muffini od mrkve

  • 3 žlice maslinovog ulja
  •  pulpa od 500g mrkve
  • pulpa od 1 jabuke
  • 4 velika jaja
  • 1 šalica (250g) integralnog brašna
  • 1 čajna žličica praška za pecivo
  • 75ml mlijeka
  • 2  žličice meda

Upute:  Lagano nauljite kalupe za muffine s 12 rupa. Iscijedite si sok od pola kile mrkve i jedne jabuke i u pulpu dodajte, jaja, brašno, prašak za pecivo, mlijeko, ulje, med i cimet (po želji). Možete . Promiješajte sve vilicom dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Pecite 35 minuta na 180 stupnjeva.

Štrudla od šljiva

  •  1 paket kora za savijače (500 g)
  • oko 1 kg šljiva
  • cimet u prahu
  • smeđi šećer

Upute: Lagano nauljite pleh, šljive operite, izvadite im koštice i ubacite u sokovnik. Sok spremite za kasnije. Svaku koru premažite uljem, nadjenite šljivama, pospite 1 žličicom cimeta, te 2 žlice smeđeg šećera. Zamotajte koru i prebacite na pleh. Postupak ponovi s preostalim korama.  Premaži ih uljem i peci 35 minuta na 200°C, ili dok štrudla ne poprimi lijepu zlatno smeđu boju.

Meni
0
Košarica
Dostava
Traži
×
×

Košarica