Bezglutenski kruh s pistacijom koji možete jesti svaki dan, sigurni smo da vam neće dosaditi. Za dodatnu hrskavost pospite s pistacijom koru prije pečenja.
Sastojci:
- 300 g (3 šalice) bademovog brašna
- 100 g (½ šalice) bezglutenskog brašna
- (1 žlica) praška za pecivo
- (2 žličice) sode bikarbone
- (2 ) limete, samo korica
- 100 g (½ šalice) pistacija, tostiranih, oljuštenih
- ½ žličice himalajske morske soli, po želji
- Žlica (¼ šalice) lanenog brašna, pomiješana s ½ šalice vode ili 4 velika jaja
- 120 ml (½ šalice) umaka od jabuka
- 320 ml (1⅓ šalice) sirupa od datulja
- 300 g (1 srednja) tikvica, narezana na četvrtine
Upute:
1. Zagrijte pećnicu na 180°c. Dva kalupa za kruh veličine (23 x 13 cm) obložite papirom za pečenje i dobro poprskajte sprejom za kuhanje koji se ne lijepi.
2. Pomiješajte oba brašna, prašak za pecivo i sodu bikarbonu, koricu limete, pistacije i sol u zdjelu. Ostavite sa strane, zatim stavite jaja ili lanena jaja, umak od jabuka i sirup od datulja u posudu Vitamixa i dobro zatvorite poklopac.
3. Uključite blender na najnižu brzinu, a zatim brzo povećajte na varijablu 5. Miksajte 10 sekundi ili dok se sastojci ne sjedine.
Spustite stroj na najmanju brzinu. Uklonite čep poklopca i bacite četvrtine tikvica kroz otvor čepa poklopca, miksajući 15 sekundi ili dok se ravnomjerno ne nasjeckaju. (Ne miješati u tekućinu)
4. Ulijte izmiješanu smjesu u zdjelu sa suhim sastojcima i dobro promiješajte da se sjedini. Ulijte tijesto u kalupe za kruh i stavite u zagrijanu pećnicu i pecite 20-25 minuta.
5. Izvadite kalupe za štruce iz pećnice i prekrijte folijom. Vratite u pećnicu i pecite dodatnih 15-20 minuta, ili dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe čista. Ostavite da se ohladi prije posluživanja. Po želji ukrasite dodatnim mljevenim pistacijama.