Krenimo u avanturu s orašastim plodovima!
Sastojci:
- 550 g (4 šalice) neslanih pečenih badema
- 60 ml (1/4) šalice) ulja uljane repice ili drugog ulja po izboru
Priprema
1. Stavite sve sastojke u posudu Vitamix blendera navedenim redoslijedom i zatvorite poklopcem. Odaberite brzinu 1.
2. Uključite uređaj i polako povećavajte brzinu do najveće brzine. Upotrijebite štap za potiskivanje kako biste pritisnuli sastojke u noževe.
3. Prvu minutu rada, dok smjesa ne postane kompaktna, blender će proizvoditi glasan i neujednačen zvuk, a kada smjesa postane kompaktna, zvuk će postati dubok i ujednačen. Zaustavite uređaj.
4. Maslac čuvajte u nepropusnoj posudi. Možete ga i zamrznuti.
Sastojci:
- bademova pulpa (ostatak od pravljenja 1l mlijeka sa 100 gr badema)
- 2 žlice prehrambenog kvasca
- 1 žličica svježeg češnjaka
- 1 žlica maslinovog ulja
- 1 žlica limunovog soka
- ¼ žličice soli
- papar po ukusu
- 1 dcl vode (ovisno o željenoj teksturi)
- začini po ukusu (vlasac, dimljena paprika, origano, bosiljak…)
Priprema:
1. Sve sastojke, osim suhih začina, stavite u posudu Vitamix blendera te kratko blendajte dok se ne sjedine. Ako želite rjeđu teksturu, dodajte još vode.
2. Zaustavite blender i namaz prebacite u posudu. Dodajte ostale začine po želji pa promiješajte. Možete dodati i sitno na kockice sjeckanu svježu crvenu papriku ili mladi luk rezan na kolutiće.
3. Namaz možete konzumirati odmah, a čuvajte ga u hladnjaku u dobro zatvorenoj posudi do tjedan dana. Možete ga poslužiti na kolutićima krastavaca, mrkve, korabe ili sličnog povrća.
Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Sadržaj ove objave je isključiva odgovornost poduzeća Enzita d.o.o.