Facebook Pixel code
Prirodni put do rješavanja stresa

Prirodni put do rješavanja stresa

Pod stresom ste? Priznajem, i ja sam pod stresom, intenzivnim, već gotovo dva tjedna. Počelo je sve s ograničavanjem rada i otkazivanjem dogovorenih poslova, nastavilo se bolešću djeteta i kulminiralo potresom (potresima, je l’).

Već sada kada se osvrnem na sve što se dogodilo, mogu reći da smo preživjeli uistinu nevjerojatne situacije, koje, budimo iskreni, još uvijek traju. Iako je djetetu bolje, posao stoji. Karantenu smo pretvorili u godišnji, a na potres i tako nismo mogli utjecati. Koliko god mi je racionalizacija pomagala, ne mogu poreći da utjecaj stresa osjetim na svome tijelu i psihi. Koža, kosa, probava, napetost, loš san… Nažalost, znam da trenutno nisam jedina s ovim problemom. Mnogo je ljudi s raznim drugim bolestima i raznim problematičnim situacijama koje ne pridonose lakšem podnošenju općeg stanja. Kako li je tek trudnicama ili majkama s tek rođenom djecom?

Začarani krug

Kao ni inače, tako se ni sada ne volim previše zadržavati na samom problemu, nego nastojim razmišljati o rješenju. Uostalom, ako je ikada bilo pravo vrijeme za brinuti se o sebi i svome zdravlju, onda je to sada! Prirodni put do rješavanja stresa najbolji je put i dugoročno donosi pozitivne učinke.

Već sam se puno puta uvjerila da se pravom hranom mnogo toga može riješiti. Znam da ćete odmah pomisliti na neki comfort food, ali ovaj puta idemo u žestoku ofenzivu. Da skratim, naš organizam u stanju stresa troši antioksidanse koji su mu na raspolaganju. Ako imamo manjak antioksidansa, otpornost našeg organizma slabi te postajemo podložni različitim infekcijama te si time otvaramo put za nove stresove. Evo nam začaranog kruga.

Prirodni put do rješavanja stresa

Začarani krug jednostavno i uspješno možemo prekinuti uvođenjem u prehranu namirnica bogatih vitaminima A, C i E, beta-karotenom i selenom. To bi značilo konzumaciju mnoštva obojenog voća i povrća: mrkve, rajčice, brokule, bobičastog voća, jagoda, agruma… Ne zaboravimo i zeleno lisnato povrće poput špinata, blitve, kelja i ostalog. E, sad, mogli bismo cijeli dan sjediti i jesti kilograme naranči, grejpa, borovnica, malina ili žvakati mladi špinat i blitvu, ali čak bi nam i u karanteni to brzo dosadilo. Da ne govorimo o tome da bi mnogi, poput mene, završili s iritacijom zubnog mesa i dodatnim stresom zbog toga.

Iskoristite kuhinjska pomagala

Zato je zgodno upotrijebiti kakav blender, sjeckalicu ili bilo koje drugo pomagalo koje može voće pretvoriti u kašu. Ili sokovnik koji će vam pomoći spomenuto voće pretvoriti u sok. Na taj način možete jednostavno konzumaciju voća s nekoliko desetaka minuta pretočiti u samo par minuta pripreme i konzumacije, a dobiti puno veću korist od pukog žvakanja. Ako uz to imate sreću pa posjedujete Vitamix blender, možete biti u potpunosti sigurni da će vaš organizam probaviti 90% namirnice koju ste u njemu pripremili (žvakanjem iskoristimo tek oko 40%). On je jedini blender koji radi na 37 000 okretaja u minuti te tom brzinom namirnice priprema tako da ih vaš organizam može maksimalno probaviti.

Da ne ostane sve na preporukama, dijelim s vama dva recepta koji vas mogu inspirirati da si u ovim stresnim danima pružite najbolje što možete te si na taj način pomognete u borbi sa svakodnevnim izazovima.

Prvi recept je klasičan zeleni smoothie, bogat magnezijem koji opušta, umanjuje djelovanje hormona stresa te smanjuje nadutost, a drugi je slasna kombinacija bobičastog voća kojoj nitko neće odoljeti. Pa, ima li boljeg od ukusnog, zdravog napitka za čiju pripremu ne morate potrošiti više od 3 minute?! Opustite se i brinite o sebi!

ZELENI SMOOTHIE

120 ml vode
170 g bijelog grožđa
85 g ananasa (očišćenog i narezanog na kockice)
1/2 banane
60 g špinata
(70 g leda, ako želite)

1. Stavite sve sastojke u blender navedenim redoslijedom i zatvorite poklopcem.
2. Upalite aparat. Lagano povećavajte brzinu na maksimalnu.
3. Blendajte 45 sekundi ili dok ne dosegnete željenu konzistenciju. Popijte odmah.

 

BOBIČASTI SMOOTHIE

360 ml vode
120 g banane
185 g ananasa
150 g smrznutih jagoda
80 g smrznutih borovnica
30 g smrznutih brusnica

1. Stavite sve sastojke u blender navedenim redoslijedom i zatvorite poklopcem.
2. Upalite aparat. Lagano povećavajte brzinu na maksimalnu.
3. Blendajte 45 sekundi ili dok ne dosegnete željenu konzistenciju. Popijte odmah.

Napomena: Najbolji rezultat ćete dobiti ako smrznuto voće ostavite na sobnoj temperaturi 15 minuta prije blendanja. Umjesto smrznutog voća možete koristiti i svježe voće, ali tada možete dodati 2 šalice leda umjesto vode. Smrznuto voće je svakako dobro rješenje kada svježe nije dostupno, a i možete ga duže čuvati.

Za mir i dobro svima nama,
M.G.

Odgovori

×

Košarica