Bez brašna, mlijeka, jaja ili klasična britanska Pastirska pita (bez mesa) – Dan 15.

Bez brašna, mlijeka, jaja ili klasična britanska Pastirska pita (bez mesa) – Dan 15.

Znam da vegetarijanski recepti mnoge ljude već samim naslovom odbiju i mogu priznati da sam i sama dugo bila zagriženi mesojed koji je smatrao da dobrog obroka nema bez mesa. Neke životne situacije su me navele na to da sam duže vrijeme morala izostaviti meso i tada sam se ugodno iznenadila otkrivši cijelu paletu okusa i namirnica koji su ostajali u sjeni zbog mesa. Kulturna su to uvjetovanja o kojima bi se dalo puno razgovarati, ali nije prilika za to. Da ne duljim, odlučila sam tada više vremena posvetiti upravo receptima bez mesa, koji se jezičnom igrom i spletom okolnosti nazivaju vegetarijanski. Zato je pred vama recept koji je tradicinalno mesni, ali tako je predivan u ovoj vege varijanti. Jesam li već spomenula da uskoro putujem u London pa da su mi ovi britanski recepti svojevrsno zagrijavanje? Nisam? E, pa, eto, uskoro putujem u London i ovi britanski recepti su mi svojevrsno zagrijavanje. 😀

Još jedna velika prednost ovog recepta je u tome što nema mliječnih proizvoda u njemu i nema brašna. Sve neke strašne riječi kojih se bojimo kada je riječ o zdravoj prehrani. Kako bilo, dobar je ovo način da pojedete ukusnu cvjetaču, a gljive i mrkvu upotrijebite na malo drugačiji način.

VEGE PASTIRSKA PITA

650 g cvjetače
2 žlice maslinovog ulja
1 luk, nasjeckan na kockice
2 srednje mrkve, na kockice
1 stabljika celera, narezana
10 g sušenih gljiva, rehidrirane u 2,5 žlice vode
500 g gljiva, narezanih
1 žlica timijana
2 žlice pasirane rajčice
1/4 šalice crvenog vina
1 šalica povrtnog temeljca
sol i papar po ukusu
2 žlice maslinovog ulja
3 žlice prehrambenog kvasca
1 žlica dijon senfa
1 žličica soli
2 žličice timijana
Prstohvat muškatnog oraščića 

Upute: 

  1. Zagrijte pećnicu na 200ºC. 
  2. Grubo narežite cvjetaču i kuhajte. Začinite solju i kuhajte dok ne omekša. Ocijedite. 
  3. Stavite veliku tavu na srednju vatru, dodajte maslinovo ulje, luk, mrkvu, celer. Kuhajte dok ne postanu blago karamelizirani. Dodajte gljive u 6 dijelova tako da svaki sljedeći dio dodate tek kada je prethodni skuhan.
  4. Maknite sušene gljive iz vruće vode, a vodu sačuvajte. Gljive grubo nasjeckajte. Dodajte ih ostatku gljiva u tavi zajedno s pasiranom rajčicom. Povećajte temperaturu na srednje jaku i dodajte crveno vino. Kuhajte dok vino gotovo ne ispari prije nego što dodate vodu od namakanih gljiva i povrtni temeljac. Smanjite temperaturu na nisku i kuhajte 5 do 10 minuta ili dok se pola tekućine ne apsorbira. Uklonite s vatre. 
  5. Stavite cvjetaču u multipraktik ili blender zajedno s 2 žlice ulja, prehrambenim kvascem, senfom, solju i listovima timijana. Blendajte dok ne postane glatka smjesa. Dodajte začine kako su navedeni i dodajte muškatni oraščić. Miksajte još 1 minutu. 
  6. Podijelite gljive između 4 veće keramičke posudice i prekrijte pireom od cvjetače. Pecite 20 minuta ili dok ne dobije blago zlatnu nijansu. 

Napomena na temelju iskustva: Ako ikako možete, koristite više manjih kalupa, a ne kao ja jedan veliki, jer što će meni netko govoriti da trebam rasporediti smjesu na više! 😀 Srećom pa sam ovu jednu ispekla u malom kalupu, jer ono iz velikog nije izgledalo fotogenično, naprotiv.

Odgovori

×

Košarica