Trenutno pregledavate Mama – s dva i tri M – o tri najčešće vrste raka

Mama – s dva i tri M – o tri najčešće vrste raka

image_pdfimage_print

Helena Vučković, ambasadorica Europskog kodeksa protiv raka Helena Vučković, ambasadorica Europskog kodeksa protiv raka, za Enzita.hr piše o tome kako prevenirati jednu od tri najčešće vrste raka koji pogađaju žene u Hrvatskoj.

Mama s dva M – uloga je koja ženu stavlja u kontekst (do)nositeljice novoga života i vjerne pratiteljice na našim životnim putevima. Sam proces formiranja uloge mame od milja zovemo drugo ili blaženo stanje. Ono u ženinom tijelu izaziva životna čuda koja možemo zahvaliti nekolicini dragih nam hormona. Upravo će oni raditi na podršci novoga života u nastanku i razvoju ploda kroz promjene ženina tijela.

Mamma s tri M – poznatija kao dojka ili sisa, u paru nas prati od rođenja bez obzira na spol. Ipak, zbog voluminoznosti i evolucijski određene uloge u hranjenju novorođenčeta, više ih vežemo za žene. Upravo mama s tri m (dojka) u procesu nastanka mame s dva m (trudnoća) ima priliku do kraja se razviti.

Što mogu učiniti za mamu povodom Majčinog dana u kontekstu prevencije jedne od tri najčešće vrste raka?

Vođena idejom da nam mame dugo žive i dobro im bude na Zemlji, možemo ih pitati za zdravlje s konkretnim prijedlozima:

pitajte mamu kada je zadnji puta napravila samopregled dojki?

Ukoliko mama ima više od 50 godina, u sustavu je Nacionalnog preventivnog programa za rano otkrivanje raka dojke koji podrazumijeva termin za mamografiju (pretraga kojom se mogu uočiti i neopipljive promjene). Do navršene 50. godine žene će dobivati poziv pismenim putem s naznačenim terminom. Pravovremeno otkrivanje promjena na dojkama spašava život!

Uz naznaku: ne mora svaka prisutna kvržica značiti da je zloćudna. Naprotiv! Ukoliko ste vi ili vaša mama (s dva m) mlađi od 40, vaše mamme (s tri m) su drugačijeg sastava pa se za vas preporučuje ultrazvuk kao metoda izbora umjesto mamografije za rano uočavanje potencijalnih zloćudnih promjena. Imate pravo samoinicijativno zatražiti uputnicu od doktora obiteljske medicine za ultrazvuk i/ili mamografiju. Svakako se o tome konzultirajte s nadležnim liječnikom.

Zajedno s mamom, recite NEĆU RAK!

Pokažite mami da vam je stalo do nje postavljanjem jednostavnog pitanja: „Mama, kada si posljednji puta bila kod ginekologa?“. Rak vrata maternice, koji je 3. rak po učestalosti u žena u Hrvatskoj (nakon raka dojke i štitnjače, dakle jedan od tri najčešće vrste raka koji pogađaju žene u Hrvatskoj), zaokuplja posebnu pažnju. Može se lako spriječiti i, pazite ovo: baciti u zaborav vrlo jednostavnim postupkom:

  1. ginekološkim pregledom
  2. testom simboličnog imena PA-PA

Upravo tako se indirektno i pozdravljamo s potencijalnim zloćudnim promjenama jer smo ih rano otkrili. Udružene snage za eliminaciju raka vrata maternice na svjetskoj, europskoj i nacionalnoj razini, danas više no ikada žude za pojedinačnom aktivnosti: razgovorom s bližnjima i poticanjem na preventivne preglede.

Posvećeno mamama i nama, koji uživamo njihovu ljubav: da dugo živimo i aktivno u zdravlju budemo na Zemlji .

Meni
0
Košarica
Dostava
Traži
×
×

Košarica