Evo još jedne ideje kad ne znaš što ćeš peći za Božić: ukusna, sočna torta bez glutena s mljevenim bademima i ukusnim klementinama poslastica je za svakoga! 🧡
Bez obzira na to jesu li ti već počele pripreme za Badnjak i Božić, iskušaj ovaj bezglutenski božićni kolač s kiselim klementinama i slatkim karameliziranim vrhom.
SASTOJCI:
200 g badema
4 zvjezdasta anisa
2-3 klementine
25 g maslaca
35-40 g smeđeg šećera
4 jaja
180 g šećera
150 g malsaca
100 ml mlijeka
2 žličice praška za pecivo
1/2 žličice klinčića
Posip: 1/2 žlice sitnog šećera
SLIJEDI OVE KORAKE:
1. Sastavi Ankarsrum s ribežom.
2. Samelji bademe i zvjezdasti anis.
3. Kalup (20-24 cm) obloži papirom za pečenje.
4. Oguli i tanko nareži klementine.
5. Premaži dno kalupa tankim slojem maslaca. Pospi smeđim šećerom.
6. Tanko narezane klementine posloži po šećeru i ostavi kalup sa strane.
7. Zagrij pećnicu na 175 stupnjeva Celziusa.
8. Složi Ankarsrum kuhinjski robot s posudom za bjelanjke i šlag te mutilicama za bjelanjke.
9. Pjenasto izradi jaja i šećer, najmanje 5 minuta na srednjoj brzini.
10. Rastopi maslac, umiješaj s mlijekom i dodaj u smjesu.
11. Bademe, klinčiće i prašak za pecivo pomiješaj te dodaj u smjesu.
12. Izlij smjesu u kalup i peci u donjem dijelu pećnice malo više od 1 sata.
13. Ostavi da se kolač potpuno ohladi u kalupu te ga okreni naopako na pladanj. Pažljivo ukloni papir za pečenje.
14. Ukrasi šećerom u prahu i, ako je potrebno, dodaj na vrh kriške naranče. Posluži sa slatkim vrhnjem ili sladoledom od vanilije.
#Ankarsrum #recept #božićnikolač #bezglutena #kuhinjskirobot #samostojećimikser #kuhinjskipomoćnik




