Kad ti pećnica pokloni 30 minuta ili Štruca od gljiva i leće s finim krumpirom – Dan 10.

Kad ti pećnica pokloni 30 minuta ili Štruca od gljiva i leće s finim krumpirom – Dan 10.

Danas sam odlučila iskoristiti prednosti pećnice. I za uzvrat sam dobila 30 minuta za odahnuti. Dok se štruca pekla, uspjela sam spremiti cijeli nered od kuhanja i dovršiti prilog i pripremiti sve za serviranje. I onda sam zapravo bila nestrpljiva čekajući da je štruca ohladi. 😀

Nesrtpljenje ćete mi u potpunosti opravdati kada pročitate ovaj recept. Ako vam ne prorade zazubice od ove kombinacije, pročitajte još jednom. Priprema je slojevita, ali ako precizno pratite recept, dobit ćete kompaktnu smjesu koju je lako oblikovati i koja će se savršeno ispeći.

Novost moga kuhanja je u tome što sam umjesto klasičnog kečapa, za premaz koristila Sana kečap od cikle. Nisam ljubiteljica cikle ni u kojem obliku, ali ovaj kečap mi je jako zanimljiv što su potvrdili i svi koji su probali.

Ako želite probati savršenu alternativu klasičnoj mesnoj štruci, ali ipak ostati u klasičnoj kategoriji, ovo je recept za vas!

ŠTRUCA OD GLJIVA I LEĆE
2 šalice zelene leće, kuhane (oko 3/4 nekuhane)
2 žlice maslinovog ulja
1/2 crvenog luka, nasjeckanog
1/2 šalice mrkve, nasjeckane
1/2 šalice celera, nasjeckanog
225 g šampinjona, narezanih na ploškice
2 pune žlice pasirane rajčice
2 žlice soja sosa
1 žlica Worcestershire umaka
1,25 žličice timijana
1 šalica zobenih pahuljica, odvojeno
1/2 šalice bademovog brašna 

Za premaz
1/2 šalice organskog kečapa
1 žlica kokosovog šećera
1 žličica dijon senfa
1 žličica jabučnog octa 

  1. Zagrijte pećnicu na 190ºC i prekrijte lim za pečenje papirom ili folijom. U manjoj zdjeli umiješajte sastojke za premaz i ostavite sa strane. 
  2. U velikoj tavi, izdimstajte luk na maslinovom ulju, na srednjoj vatri, dok ne omekša. Dodajte mrkvu i celer i kuhajte oko 5 minuta. Dodajte gljive i dimstajte 5-10 minuta, zatim uklonite s vatre. 
  3. Stavite povrće u multipraktik s 1,25 šalice kuhane leće, 1/2 šalice zobenih pahuljica, pasiranom rajčicom, soja sosom, worcestershire umakom, timijanom i solju i paprom. Miksajte nekoliko sekundi, dok se sastojci ne povežu, ali da ne postanu pire. Neka zadrže komadićastu teksturu. Izlijte sadržaj u veliku zdjelu, zatim dodajte ostatak leće i zobenih pahuljica te bademovog brašna. Umiješajte sastojke zajedno dok se u potpunosti ne povežu i ne postanu međusobno ljepljivi. Ako se smjesa mrvi, dodajte žlicu ili dvije vode. 
  4. Rukama oblikujte smjesu u veliku kuglu, zatim je smjestite na prekriveni lim. Loptu oblikujte u štrucu. Prekrijte je polovicom količine premaza, zatim pecite 30 minuta. Izvadite štrucu iz pećnice i premažite ostatkom premaza, zatim pecite još 5-10 minuta. Štruca je pečena kada zabodena oštrica izlazi čista. Ostavite je da se hladi 5-10 minuta prije rezanja, inače će se drobiti. 
  5. Možete je poslužiti s pire krumpirom ili nekim drugim povrćem. U mom slučaju, kombinacija je bila s najboljim krumpirom ikada, a njegov recept slijedi. 😉 

Danas sam dobre volje pa sam se počastila ovim krumpirom koji sam nedavno otkrila i pravim ga malo-malo. Probajte i vi!

KRUMPIR S MASLACEM

500 g krumpira
20 g maslaca + 20 g za kraj
1 luk
200 ml temeljca
sol
papar

  1. Narežite luk na trakice.
  2. Narežite krumpir na ploškice debljine 4 mm. (U multipraktiku, poželjno je, jer će se tako sve ispeći ravnomjerno.)
  3. Otopite 20 g maslaca u tavi. Kratko izdimstajte luk na maslacu.
  4. Na luk dodajte krumpir. Ravnomjerno ga rasporedite po tavi. Dodajte sol i papar po ukusu i sve zajedno lagano promiješajte pazeći da se krumpir ne izlomi.
  5. Dodajte temeljac i smanjite temperaturu na srednju te poklopite poklopcem.
  6. Ostavite da se krčka 15 minuta.
  7. Lagano promiješajte i dodajte ostatak maslaca u nekoliko kockica na više mjesta na krumpir. Ostavite otklopljeno da se krčka još 5 minuta da višak tekućine ispari.

Odgovori

×
×

Cart