Ultimativni jesenski klasik je juha od bundeve. Ovu varijantu najbolje je izraditi pomoću Ankarsrum kuhinjskog robota, iliti asistenta, i njegovog nastavka – gospodina blendera.
600 g bundeve, npr. butternut
1 poriluk
50 g svježeg đumbira
2 žlice kurkume, svježe
2 češnja češnjaka
2 žlice repičinog ulja
240 g kuhanog slanutka
400 ml vrhnja od kokosa
700 ml povrtnog temeljca
1/2 žlice soli
kajenskog papra, po želji (od 1/2 do 2 žličice)
Posip:
70 g bučinih sjemenki
1 žličica soli
0,5 žličice kajenskog papra
Slijedi ove korake
- Očisti bundevu od kore i sjemenki te je nareži na manje komade. Prokuhaj u slanoj vodi oko 15 minuta, dok bundeva ne omekša. Stavi sa strane.
- Sitno nasjeckaj luk. Oguli i sitno nasjeckaj đumbir, kurkumu i češnjak.
- U lonac dodaj ulje, zagrij na srednju temperaturu i preprži đumbir, kurkumu i luk na nekoliko minuta.
- Dodaj bundevu, ocijeđeni slanutak, vrhnje od kokosa i povrtni temeljac te kuhaj 10-15 minuta.
- Začini solju i kajenskim paprom, po želji.
- Sastavi Ankarsrum s blenderom.
- Ulij juhu u blender i miksaj dok ne postane glatka smjesa. Razrijedi vrućom vodom ako juha postane pregusta.
- Prepeci bučine sjemenke u suhoj tavi sa solju i kajenskim paprom. Pospi po juhi.




