I više nego jestiva brokula, tj. punjene košarice od brokule

I više nego jestiva brokula, tj. punjene košarice od brokule

Brokula je poslovično namirnica koju djeca ne vole, a nisam sigurna koliko među odraslima ima njenih ljubitelja. Najčešće je vidimo blanširanu kao prilog, a zna se pojaviti i kao krem juha. No, ovaj recept je prava prilika da brokulu probate na drugačiji, vrlo zanimljiv i vrlo jestiv način. Priznajem, priprema je malo pipava, što bi moja mama rekla, ali je uzbudljiva i višestruko se isplati. Recept koji mi je poslužio za inspiraciju zapravo je imao mesno punjenje pa sam ga preoblikovala u bezmesni. Ako koristite fini dimljeni tofu (mi smo već godinama vjerni Soyarnici), i najveći mesojedi će polizati prste, jer je nadjev uistinu ukusan.

Nisam baš imala sreće s kalupima. Jedan mi je bio izvrstan! Košarice su se tako lijepo ispekle, nisu se zalijepile, još su malo narasle i bile su fine, mekane. Drugi me dokrajčio! Sav je sladak, roza boje, obećavajuć, ali mi je gotovo uništio 6 košarica. Nije važno, ekipa u uredu se razveselila i tim oštećenim košaricama, a kući sam ponijela onih prvih 6, finih. 😉

Dakle, recept se priprema u dvije faze. Prvo napravite košarice, a onda ih punite. Naravno da ih možete puniti na različite načine, ali u ovom receptu vuku na nekakvu talijansku verziju, pizza, bolonjez, ono što svi volimo.

Zadnju sam pojela maloprije pa odoh malo odmoriti dok je vrijeme, a vama evo inspiracije za vikend izlet ili samo da se okušate u novom receptu.

Uzdravlje!

PUNJENE KOŠARICE OD BROKULE (za 12 komada)


4 šalice cvjetova brokule
3 češnja češnjaka, (2 za košarice, 1 za nadjev)
2 šalice ribanog parmezana + 2 žlice za nadjev
2 jaja
4 žlice maslinovog ulja (2 za košarice, 2 za nadjev)
1 luk, na kockice
250 g dimljenog tofua
1 žličica soli
1/2 žličice papra
1/3 šalice svježeg bosiljka
2 žlice svježeg peršina
400 ml pasirane rajčice
1 limenka paste od rajčice
1 šalica ribane mozzarelle 

PRIPREMA KOŠARICA 

  1. Zagrijte pećnicu na 190ºC. 
  2. U multipraktiku smiksajte brokulu i 1 šalicu (110 g) parmezana, 2 češnja češnjaka, 2 jaja i 2 žlice maslinovog ulja. Pulsirajte dok smjesa ne dobije teksturu sličnu tijestu, oko 2 minute. 
  3. Po 1 žlicu smjese stavljajte u dobro nauljen kalup za mafine. U kalupu oblikujte košarice tako da su stijenke maksimalno 1 cm debele. 
  4. Pecite oko 30 minuta ili dok rubovi ne postanu zlatni i hrskavi, a dno čvrsto. 
  5. Ohladite košarice ob brokule. Kada se ohlade, izvadite ih iz kalupa. 

PRIPREMA NADJEVA

  1. Ponovno zagrijte pećnicu za pečenje (na 180ºC). 
  2. U dubokoj tavi zagrijte maslinovo ulje. Dodajte luk i češnjak te kuhajte dok ne omekšaju. 
  3. Dodajte mljeveni tofu i miješajte par minuta. 
  4. Umiješajte 2 žlice parmezana, sol, papar, 3 žlice bosiljka i 2 žlice peršina. Miješajte dok se sve ne poveže. 
  5. Dodajte pastu od rajčice i pasiranu rajčicu. Miješajte dok smjesa krčka. Smanjite temperaturu, poklopite i ostavite da kuha još 15 minuta. 
  6. Stavljajte smjesu u košarice od brokule. Pospite mozzarellom.
  7. Zapecite u pećnici 2 minute, dok se sir ne otopi. 
  8. Pospite ostatkom bosiljka. 
  9. Košarice možete čuvati u hladnjaku do 3 dana i možete ih podgrijavati u pećnici. 

Odgovori

×

Košarica