Trenutno pregledavate Biljno mlijeko / Projekt “Hrana kroz život”

Biljno mlijeko / Projekt “Hrana kroz život”

Jednom kad vam laktoza postane nepodnošljiva ili vam vrsta prehrane ne dozvoljava mlijeko životinjskog podrijetla, tu su biljna mlijeka kao izvrsna alternativa. Zahvaljujući većem fokusu na zdravlje, kvaliteti namirnica i ekološkoj održivosti, biljni napitci dobivaju na još većoj važnosti u ulozi pravilne i uravnotežene prehrane čovjeka. Biljna mlijeka možete kupiti gotovo u svakoj trgovini, no ako ste dugoročni potrošač, možda bi vam bilo isplativije, ali i zdravije napraviti svoje domaće. Treba vam samo malo vremena, orašasti plod po želji i dobar sokovnik.

Domaće mlijeko iz sokovnika 

Znate li da u Hurom sokovnicima možete napraviti ukusno, svilenkasto, glatko mlijeko od badema, lješnjaka, indijskih oraščića i drugih orašida? Da, dobro ste pročitali, Hurom je vrlo svestran, a osim izvrsnih sokova, napravite i vlastito biljno mlijeko, u svega par koraka. Orašide namočite preko noći, isperite, ocijedite i zajedno s vodom ubacite u sokovnik.

Želite napraviti vlastito bademovo mlijeko? Lakše je nego što mislite! Ovaj niskokaloričan napitak ne sadržava masnoće, kolesterol i prirodno nema laktoze. Ima najmanje šećera od svih vrsta mlijeka.

Postupak pripreme

Sve znate, a sad zakoračite u pripremu:

            – namočite 1 šalicu badema preko noći u hladnoj vodi

            – procijedite i isperite

            – dodajte 3-4 šalice vode (ovisno o željenoj gustoći) tijekom procesa cijeđenja

            – po želji zasladite

 Biljno mlijeko iz blendera

Mlijeko od orašastih plodova možete izrađivati i pomoću blendera. U tom slučaju ćete vjerojatno htjeti dodatno procijediti mlijeko. Za to se koriste posebne vrećice za cijeđenje mlijeka od orašida. Mlijeko izrađeno u Hurom sokovniku nije potrebno dodatno procjeđivati jer automatski dobivate poptuno čisto mlijeko bez pulpe ili grudica. Po želji možete dodati 1 žličicu vanilije u prahu ili med, a možete dodati i 2 žlice kakao praha za „čokoladno mlijeko” vašim najmlađima.

Mlijeko čuvajte u staklenci u hladnjaku do četiri dana, no najbolje je konzumirati ga svježe.

Savjet zlata vrijedan

Napravili ste svoje mlijeko od badema, a iza njega vam je ostala pulpa. I što sada? Nemojte je bacati jer je dobro iskoristiva za razne kolače ili energetske pločice, a može biti i izvrstan dodatak zobenoj kaši.

S domaćim mlijekom mašti na volju!

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Sadržaj ove objave je isključiva odgovornost poduzeća Enzita d.o.o.

×
×

Košarica