Trenutno pregledavate Biljno mlijeko / Projekt “Hrana kroz život”

Biljno mlijeko / Projekt “Hrana kroz život”

image_pdfimage_print

Jednom kad vam laktoza postane nepodnošljiva ili vam vrsta prehrane ne dozvoljava mlijeko životinjskog podrijetla, tu su biljna mlijeka kao izvrsna alternativa. Zahvaljujući većem fokusu na zdravlje, kvaliteti namirnica i ekološkoj održivosti, biljni napitci dobivaju na još većoj važnosti u ulozi pravilne i uravnotežene prehrane čovjeka. Biljna mlijeka možete kupiti gotovo u svakoj trgovini, no ako ste dugoročni potrošač, možda bi vam bilo isplativije, ali i zdravije napraviti svoje domaće. Treba vam samo malo vremena, orašasti plod po želji i dobar sokovnik.

Domaće mlijeko iz sokovnika 

Znate li da u Hurom sokovnicima možete napraviti ukusno, svilenkasto, glatko mlijeko od badema, lješnjaka, indijskih oraščića i drugih orašida? Da, dobro ste pročitali, Hurom je vrlo svestran, a osim izvrsnih sokova, napravite i vlastito biljno mlijeko, u svega par koraka. Orašide namočite preko noći, isperite, ocijedite i zajedno s vodom ubacite u sokovnik.

Želite napraviti vlastito bademovo mlijeko? Lakše je nego što mislite! Ovaj niskokaloričan napitak ne sadržava masnoće, kolesterol i prirodno nema laktoze. Ima najmanje šećera od svih vrsta mlijeka.

Postupak pripreme

Sve znate, a sad zakoračite u pripremu:

            – namočite 1 šalicu badema preko noći u hladnoj vodi

            – procijedite i isperite

            – dodajte 3-4 šalice vode (ovisno o željenoj gustoći) tijekom procesa cijeđenja

            – po želji zasladite

 Biljno mlijeko iz blendera

Mlijeko od orašastih plodova možete izrađivati i pomoću blendera. U tom slučaju ćete vjerojatno htjeti dodatno procijediti mlijeko. Za to se koriste posebne vrećice za cijeđenje mlijeka od orašida. Mlijeko izrađeno u Hurom sokovniku nije potrebno dodatno procjeđivati jer automatski dobivate poptuno čisto mlijeko bez pulpe ili grudica. Po želji možete dodati 1 žličicu vanilije u prahu ili med, a možete dodati i 2 žlice kakao praha za „čokoladno mlijeko” vašim najmlađima.

Mlijeko čuvajte u staklenci u hladnjaku do četiri dana, no najbolje je konzumirati ga svježe.

Savjet zlata vrijedan

Napravili ste svoje mlijeko od badema, a iza njega vam je ostala pulpa. I što sada? Nemojte je bacati jer je dobro iskoristiva za razne kolače ili energetske pločice, a može biti i izvrstan dodatak zobenoj kaši.

S domaćim mlijekom mašti na volju!

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Sadržaj ove objave je isključiva odgovornost poduzeća Enzita d.o.o.

Meni
0
Košarica
Dostava
Traži
×
×

Košarica