Odluka da napravim mjesečni plan kuhanja pomogla mi je već i prije prve konkretne akcije na vrlo jednostavan način.
Već dugo nisam ovako mirno spavala kao noćas. Zašto? Zato što sam sinoć skuhala veliki lonac juhe (jer svi volimo juhu, pogotovo s finim griz noklicama po obiteljskom receptu) i zbog toga što je jednostavan recept za fine rižine rezance s mladim lukom, češnjakom i povrćem bio spreman. Ne samo recept za danas, nego sam pripremila recepte za sljedećih mjesec dana pa će se tu naći puno finih zalogaja.
Mmm. Da. Mmmarija kuha.
Potrebni sastojci:
2 žlice ulja
5 češanja češnjaka
4 mlada luka
Mrkva, narezana na prutiće
1 šalica mladog graška (mahune)
2 žlice meda
3 žlice soja sosa
Priprema:
- Zagrijte tavu s uljem na srednjoj vatri, dodajte češnjak i mladi luk.
- Dodajte mrkvu i grašak prije meda i soja sosa.
- Dodajte rezance i miješajte zajedno par minuta.
- Začinite solju i paprom, zatim narežite ostatak mladog luka i pospite gore.
Otkrit ću vam sada još jednu tajnu. Nije velika, jer ni ja nisam velika kuharica, nego je mala, okruglasta i zelena. Iako je u većini svijeta sasvim normalno koristiti zelene mahune graška (nedavno sam ih u Španjolskoj imala priliku probati jako fino pripremljene), kod nas je do njih ipak malo teže doći. E, baš zato sam umjesto njih stavila sasvim obični grašak. I inače se bavim prevođenjem recepata. Osim s engleskog na hrvatski, prevodim recepte s konvencionalnih na vegetarijanske, veganske itd. To vam je sasvim nova vrsta prijevoda. Šalu na stranu, baš kao što će prevoditelj pjesmu s engleskog prepjevati na hrvatski, a ne doslovno prevesti, tako i ja prepjevam svaki recept. Prilagodim ga svojim željama i mogućnostima, ali pazim da zadrži ono zbog čega sam se uopće odlučila isprobati ga. (Hint: češnjak! )
Dakle, probajte napraviti ove jednostavne rezance, koji su zbog klasičnog spoja meda, soja sosa i češnjaka uistinu ukusni. Ja sam probala.
Mmmarija kuha