Odabrano:

MUZEJ U LONCU - 19. lipnja 2019. u 11 sati

    MUZEJ U LONCU – 19. lipnja 2019. u 11 sati

    RADIONICA JE BESPLATNA ZA SVE POSJETITELJE
    Mjesto održavanja: ENZITA KITCHEN STUDIO, Av. Dubrovnik 15, paviljon 14A
    Vrijeme održavanja: 19. lipnja 2019. u 11 sati

    Enzita Kitchen Studio u suradnji s Gradskim muzejem Požega kreće u novu avanturu. Muzej u loncu jedinstven je projekt koji kroz tradicijsku prehranu Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema godinama pomno istražuje, dokumentira i na jedinstven način predstavlja vrlo vrijednu, zaboravljenu i nedovoljno poznatu nematerijalnu kulturnu baštinu istočne Hrvatske.

    Nizom aktivnosti, od bloga, izložbi, degustacija i cooking show-ova, preko dokumentarnih filmova i predavanja, pa sve do suradnje sa školama, proizvođačima domaće hrane, ugostiteljima i turističkim djelatnicima, ova neobična riznica prošlosti i običaja nastoji razbiti predrasude javnosti da je prehrana istočne Hrvatske nemaštovita, jednolična i nezdrava, odnosno da se zasniva uglavnom na mesu i suhomesnatim svinjskim proizvodima. Otkrivajući zaboravljene domaće i ekološke namirnice te filozofiju recikliranja namirnica, Muzej u loncu nastoji upozoriti javnost na gastronomske i turističke potencijale zaboravljenih jela i njihovu primjenjivost danas u svakodnevnom životu.

    Ali, ono što je najvažnije, projekt je kroz zaboravljena i nedovoljno poznata jela pronašao jedinstven način interpretacije životnih, radnih i godišnjih običaja sela, grada i plemstva te zanimljivih turbulentnih povijesnih zbivanja na ovim područjima. Muzej u loncu egzotične okuse i mirise gostima i posjetiteljima nudi u svojoj neobičnoj kuharici, virtualnom muzeju, ekskluzivnoj istoimenoj monografiji, ali i na tanjuru u restoranima. I, konačno, došli smo do početka novog života projekta u Zagrebu, u kuhinji Enzita Kitchen Studija. U ovom interaktivnom kuharskom prostoru, zaživjet će brojni recepti kroz pokazne i praktične radionice, prezentacije, predavanja itd. No, svaki recept, svako jelo i svako druženje s Muzejom u loncu bit će protkano pričama o hrani, o ljudima koji su je kuhali, a kuhaju i danas, o onima koji su je jeli, a jedu i danas, te o značaju hrane u zanimljivim individualnim pričama otkrivenim etnološkim istraživanjima.

    Za inicijativu i nastojanja Muzeja u loncu, Gradski muzej Požega u čijem je okrilju nastao projekt, dobio je turističku nagradu zlatni „Simply the best, Way of Croatia“, a autorica projekta, Maja Žebčević Matić, Godišnju nagradu Hrvatske turističke zajednice „Čovjek ključ uspjeha u turizmu“. Sinergija kojom je Muzej u loncu u humanitarnoj akciji, istraživanju, izložbi, dokumentarnim filmom i monografiji s kuharicom, povezao 16 muzeja istočne Hrvatske, nagrađena je posebnim priznanjem Hrvatskog muzejskog društva, te međunarodnom nominacijom za nagradu „Živa“, Slavenskog foruma kulture.

    Kategorija:

    Opis

    RADIONICA JE BESPLATNA ZA SVE POSJETITELJE
    Mjesto održavanja: ENZITA KITCHEN STUDIO, Av. Dubrovnik 15, paviljon 14A
    Vrijeme održavanja: 19. lipnja 2019. u 11 sati

    Enzita Kitchen Studio u suradnji s Gradskim muzejem Požega kreće u novu avanturu. Muzej u loncu jedinstven je projekt koji kroz tradicijsku prehranu Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema godinama pomno istražuje, dokumentira i na jedinstven način predstavlja vrlo vrijednu, zaboravljenu i nedovoljno poznatu nematerijalnu kulturnu baštinu istočne Hrvatske.

    Nizom aktivnosti, od bloga, izložbi, degustacija i cooking show-ova, preko dokumentarnih filmova i predavanja, pa sve do suradnje sa školama, proizvođačima domaće hrane, ugostiteljima i turističkim djelatnicima, ova neobična riznica prošlosti i običaja nastoji razbiti predrasude javnosti da je prehrana istočne Hrvatske nemaštovita, jednolična i nezdrava, odnosno da se zasniva uglavnom na mesu i suhomesnatim svinjskim proizvodima. Otkrivajući zaboravljene domaće i ekološke namirnice te filozofiju recikliranja namirnica, Muzej u loncu nastoji upozoriti javnost na gastronomske i turističke potencijale zaboravljenih jela i njihovu primjenjivost danas u svakodnevnom životu. 

    Ali, ono što je najvažnije, projekt je kroz zaboravljena i nedovoljno poznata jela pronašao jedinstven način interpretacije životnih, radnih i godišnjih običaja sela, grada i plemstva te zanimljivih turbulentnih povijesnih zbivanja na ovim područjima. Muzej u loncu egzotične okuse i mirise gostima i posjetiteljima nudi u svojoj neobičnoj kuharici, virtualnom muzeju, ekskluzivnoj istoimenoj monografiji, ali i na tanjuru u restoranima. I, konačno, došli smo do početka novog života projekta u Zagrebu, u kuhinji Enzita Kitchen Studija. U ovom interaktivnom kuharskom prostoru, zaživjet će brojni recepti kroz pokazne i praktične radionice, prezentacije, predavanja itd. No, svaki recept, svako jelo i svako druženje s Muzejom u loncu bit će protkano pričama o hrani, o ljudima koji su je kuhali, a kuhaju i danas, o onima koji su je jeli, a jedu i danas, te o značaju hrane u zanimljivim individualnim pričama otkrivenim etnološkim istraživanjima. 

    Za inicijativu i nastojanja Muzeja u loncu, Gradski muzej Požega u čijem je okrilju nastao projekt, dobio je turističku nagradu zlatni „Simply the best, Way of Croatia“, a autorica projekta, Maja Žebčević Matić, Godišnju nagradu Hrvatske turističke zajednice „Čovjek ključ uspjeha u turizmu“. Sinergija kojom je Muzej u loncu u humanitarnoj akciji, istraživanju, izložbi, dokumentarnim filmom i monografiji s kuharicom, povezao 16 muzeja istočne Hrvatske, nagrađena je posebnim priznanjem Hrvatskog muzejskog društva, te međunarodnom nominacijom za nagradu „Živa“, Slavenskog foruma kulture.

    Recenzije

    Još nema recenzija.

    Budite prvi koji će recenzirati “MUZEJ U LONCU – 19. lipnja 2019. u 11 sati”

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

    ×

    Košarica