Trenutno pregledavate Lan – ljekovita supernamirnica

Lan – ljekovita supernamirnica

image_pdfimage_print

 

Lan je poznat kao ljekovita supernamirnica, a više ovoj supernamirnici za Enzitu piše magistrica nutricionizma Mia Duvnjak.

 

Sjemenke lana možemo predstaviti kao jednu od super namirnica koja se na ovim prostorima koristiti već 6000 godina. Razloga za naziv supernamirnica je mnogo, istaknuti ćemo njihov sastav te blagotvorni i ljekoviti učinak na zdravlje organizma.

Lanene sjemenke su bogate vlaknima, topljivim i netopljivim vlaknima. Njihovo djelovanje je važno za zdravlje probavnog sustava, jer mogu utjecati i na konstipaciju i na dijareju. Vlakna sjemenki lana hrane dobre bakterije u crijevima i time imaju važnu ulogu u ojačavanju imunološkog sustava, smanjenu brojnih upalnih procesa, obnavljaju sluznicu crijeva, ubrzavanju peristatike crijeva.

Prilikom konzumacije važno je konzumirati i dovoljno tekućine odnosno vode, na taj način se omogućuje vlaknima da nabubre i da se pojavi sluzava konzistencija. Preporučeni unos lanenih sjemenki je 3 žlice dnevno, najbolje ih konzumirati svježe mljevene.

Od omega 3 masnih kiselina lanene sjemenke su bogate ALA alfa linolenskom kiselinom koja se smatra esencijalnom omega 3 masnom kiselinom. Ona se u organizmu sintetizira u dugolančane omega 3 masne kiseline EPA (eikosapentaeinoičnu) i DHA (dokosaheksaenoičnu) kiselinu. Navedene masne kiseline organizmu pružaju zdravstvene benefite tako što doprinose smanjenju upalnih procesa, te se ljekovita svojstva dokazano povezuju s manjim rizikom od karcinoma dojke, s optimalnim zdravljem kože i zdravljem crijeva, te djeluju kao protektori od kardiovaskularnih oboljenja.

Sinergijskim djelovanjem nutritivnih komponenti sjemenki lana u organizmu dovodi se do poboljšanja koncentracije, optimizacije plodnosti, bolje regulacije glikemije, regulacije izlučivanja inzulina, regulacije tjelesne mase, smanjenje depresivnih stanja, smanjenje LDL (lošeg) kolesterola te protektivnog učinka na jetru.

Lanene sjemenke ne sadrže gluten, te su sigurne za konzumaciju osobama oboljelim od celijakije i intolerancije na gluten.

 

 

Meni
0
Košarica
Dostava
Traži
×
×

Košarica