Omiljena domaća slastica svakako su palačinke. Djeca palačinke najradije mažu poznatim namazom na bazi lješnjaka, a niti odrasli nisu iznimka. Kako bismo u omiljenoj poslastici uživali slobodno i bez grižnje savjesti, donosimo vam zdravu varijantu namaza od lješnjaka kojega jednostavno možete izraditi u svom Magimix multipraktiku.
Bit će vam potrebni sljedeći
SASTOJCI
400 g (2 1/2 šalice)lješnjaka
2 žlice sirovog kakao praha
3-4 žlice javorovog sirupa
130-150 ml (1/2 šalice) biljnog „mlijeka" (u receptu smo koristili rižino mlijeko) prstohvat soli
POSTUPAK
- Zagrijte pećnicu na 170°C.
- Lješnjake poravnajte na limu za pečenje da budu u jednom sloju. Pecite ih u pećnici 7 do 10 minuta, ili dok im kožica ne potamni i počne se odvajati. Često ih provjeravajte jer lako zagore.
- Izvadite lješnjake iz pećnice i pustite ih da se malo ohlade. Prebacite ih na čistu kuhinjsku krpu, povucite krajeve prema sredini i protrljajte da se ukloni kožica. Neće se ukloniti sve, ali uklonite što više možete.
- U veliku posudu Magimix multipraktika umetnite veliku S oštricu. Dodajte očišćenje lješnjake i miksajte pritiskom na tipku „AUTO“ dok ne dobijete teksturu maslaca. Po potrebi, smjesu pogurajte prema sredini kako bi se ravnomjerno izmiksala.
- Dodajte kakao prah, javorov sirup, prstohvat soli i ponovno upalite Magimix na „AUTO" da se sastojci povežu. Tekstura maslaca sada će se promijeniti.
- Dok Magimix radi, polako dodajte biljno mlijeko da opet dobije teksturu namaza.
- Namaz prebacite u staklenku, dobro zatvorite i čuvajte u hladnjaku. Namaz upotrijebite u roku 4 do 5 dana.
U slast!
Savjet br. 1
Za lakše čišćenje lješnjake, možete ih ubaciti u posudu za sušenje salate i zavrtjeti par puta.
Savjet br. 2
Umjesto javorovog sirupa možete koristiti i neki drugi tekući zaslađivač, npr. agavin sirup.
VIDEO RECEPT pogledajte na Enzita.hr Youtube kanalu. Video je nastao u suradnji s blogom Zdrave navike.