Želim kupiti blender. Što trebam uzeti u obzir kod odabira blendera?

Poradi zdravlja i sve veće popularnosti pripreme gustih sokova od cijelog ploda, kremastih smjesa, kašica te ledenog pića i sladoleda, blender je ključan i neophodan uređaj u kuhinji. Iako je cijena važan čimbenik za kupnju ovog uređaja, svakako treba uzeti u obzir kvalitetu, svestranost i podršku korisnicima blendera. Mnogo postojećih uređaja za blendiranje puno obećava, a nisu u stanju to i ispuniti. Podložni su kvarovima nakon samo nekoliko mjeseci korištenja, teško ih je čistiti i održavati, nemaju dovoljno snage ili jednostavno ne zadovoljavaju naše potrebe.

Iza nas je 70 godina usavršavanja i proučavanja blendiranja, miksanja te mogućnost obavljanja 50 različitih kuhinjskih postupaka. Pozivamo vas, ako ste zainteresirani za kupnju blendera, da pregledate naš jednostavan vodič. Pregledajte teme ispod ili jednostavno kliknite na naslov koji vas najviše zanima:

 

Snaga

Snaga je glavno obilježje bilo kojeg električnog uređaja. Ali naravno, ako je snaga u kombinaciji s lošim dizajnom i jeftinim dijelovima, nećete dobiti savršeno guste sokove od cijelih plodova, kašaste mješavine, juhe ili sladoled ili rashlađene napitke. U potrazi za snažnim uređajem, usporedite oznake vrijednosti, provjerite kvalitetu djelova i učinkovitost cjelokupnoga dizajna.

Provjerite: Obratite pažnju na potrebnu snagu, kako bi vaš blender mogao obavljati očekivane poslove. Provjerite koliko se snage i energije koristi tijekom procesa.  Konjska snaga (Horsepower – PR) jest odličan način za mjerenje snage i potrošene energije, no imajte na umu da HP ne daje precizne podatke niti konačan iznos potrošene energije.
Mnogi blenderi predstavljeni su kao "veliki zalogaj" i podcjenjuju važnost 3 HP motora koji posjeduje Vitamix. U nekim restoranima za posluživanje hrane postoje situacije u kojima profesionalni kuhari izrađuju odjednom gustu i čvrstu smjesu, pri čemu blender s visokom snagom HP-a, kao što je Vitamix, predstavlja vrlo mudar izbor.

Snaga blendera Vitamix: Vitamix je vjeran izvrsnim učincima blendiranja, a naša patentirana tehnologija stavlja Vitamixove proizvode na vrh bodovne ljestvice kada su u pitanju snaga i učinkovitost.
Cjelokupan dizajn, uključujući oštrice, posuđe, motor, ležište i druge elemente, sastavni je dio opreme za miješanje Vitamixa i pravi izbor u usporedbi s drugim sličnim proizvodima na tržištu. Također, važno je napomenuti da nabava Vitamixa zauzima važno mjesto na gurmanskim lokacijama, u lancima restorana, barovima za pripremu svježih sokova i kašastih mješavina, kafićima i sličnim mjestima širom svijeta. Ako volite zdrave guste sokove od cijelovitoga voća, glatke i kremaste juhe, kremastu i "svilenu" smjesu ili predivnu ledenu kavu, onda vam je prilika za vlastiti Vitamix nadohvat ruke.

Vrh

 

Mobilnost/Funkcionalnost

Dok za neke blendere tvrde da izrađuju guste sokove od cijelovitih plodova i kašaste smjese, većina njih ne nudi puno od toga; stoga idemo sami pripremiti napitak koji je dovoljno kremast da zadrži svoju teksturu. Imajte na umu sve funkcije koje želite izvesti svojim blenderom.

Provjerite: Otkrijte proizvod koji može pripremiti gust, kremast napitak i kašice, ali pritom provjerite ostavlja li puno ostatataka neobrađene hrane. Provjerite sve mogućnosti pripreme hrane. Možete li napraviti dječju kašicu? Možete li napraviti prekrasan sladoled od zamrznutoga voća? Možete li pripremiti juhu? Možete li takvim uređajem samljeti lješnjake, orahe ili jednostavno pripremiti maslac od kikirikija? Pri korištenju proizvoda, uvjerite se sami u učinkovitost uređaja i odsustvo rizika te pogledajte što proizvođač nudi u opisu u promotivnom materijalu.
Pogledajte može li uređaj u potpunosti blendirati svježu hranu ili može izraditi samo namaze od mješavine šećera, tekućine ili mekanog voća, kao što je ono iz konzerve. Ako se uvjerite da je takav uređaj sposoban izraditi zamrznuti sladoled, uvjerite se je li potrebno zaustaviti središnji dio blendera i isključiti ga ručno (što može pridonijeti zatopljenju, što pak nije poželjno kod pripremanja zamrznutih smjesa, a povećava se i vrijeme miješanja).

Mobilnost i funkcionalnost Vitamixa: Vitamix blender za kućnu uporabu obavlja zadatke 10 kuhinjskih uređaja, u isto vrijeme, bez ikakvih dodataka. Vitamix se može djelotvorno nositi s više od 50 zadataka u pripremi hraneju, uključujući 4 jedinstvena postupka koje ne može obaviti ni jedan drugi kuhinjski uređaj takvom preciznošću i efikasnošću.
Vitamix ima mogućnost mijenjanja brzine pomoću nekoliko prekidača programiranih tako da se brzina može regulirati prema potrebi te nudi neograničene mogućnosti u kreativnosti okusa i teksture gotovoga proizvoda.
Pri čišćenju i pranju Vitamixa nema potrebe uklanjati noževe pa je time sâm postupak vrlo brz i jednostavan. Posudu je dovoljno napuniti do polovice toplom vodom i dodati jednu do dvije kapi deterdženta za pranje suđa.
Sa svakim Vitamixom dobivate jedinstven štap s kojim možete potiskivati svježu ili zamrznutu hranu prema oštricama dok uređaj radi. Time se sprečava pojava zračnog "jastuka" u smjesi, a proces obrađivanja hrane iznimno je efikasan.

Vrh

 

Podrška proizvoda

Neki uređaji sadrže manje od jedne stranice priručnika za korištenje, koji je najčešće lošeg sadržaja i napisan na teško čitljiv način.  Za razliku od njih, za neke proizvode postoje brošure s receptima za hranu, brošure za učenje kuhanja, online podršku i podršku za postojeće klijente.

Provjerite: Razgledajte uputstva koji je sastavni dio uređaja i kakva podrška je dostupna nakon što već kupite takav blender.

Vitamixova podrška proizvoda: Uza svaki Vitamixov kućanski proizvod uključena je detaljna knjižica s receptima s više od 300 gurmanskih recepata, kao i recepata za zdravu prehranu, vodič za početak rada s blenderom "Korak po korak", DVD s lekcijama kao što su kuhanje i smjernice za korisnike. Uza sve to, ovdje su internetske stranice za korisnike Vitamixa, telefonski brojevi i online podrška za sve korisnike Vitamixa.
U slučaju da je vašemu Vitamixu potreban servis, možete se obratiti najbližem predstavništvu Vitamixa. Servis i drugi testovi obavljaju se u najkraćem roku, kako biste se što prije mogli koristiti uređajem u svojemu domu.
Uza sve to, tu su i stranice Vitamixa na adresama enzita.hr i vitamix.com koje se svakodnevno nadopunjuju novim receptima, videomaterijalima i savjetima o Vitamixu. Također, uključena je i Vitamixova zajednica širom svijeta, uključujući kupce ovog uređaja koji svakodnevno razmjenjuju svoje recepte, savjete i zanimljive videomaterijale sa puno recepata i metodama kuhanja. Naša zajednica broji nekoliko desetina tisuća članova i njihov broj raste iz dana u dan.

Vrh

 

Kvaliteta i tehničke karakteristike proizvoda

Svaka zemlja ima različite općenito prihvaćene standarde za proizvodnju, koji se razlikuju po standardima procjene kvalitete. Proizvodi su dizajnirani i proizvedeni u SAD-u te podliježu strogim i zahtjevnim standardima.

Provjerite: Saznajte ulaže li tvrtka u istraživanje i razvoj visoke kvalitete, uvidom u programe za kvalitetu i pouzdanost ispitivanja tehničke strukture proizvoda koje nude. Uvjerite se navrijeme je li dizajn proizvoda originalan, patentiran i dokazan ili je obična kopija nekih ranijih sličnih visokokvalitetnih proizvoda. Provjerite mjesto proizvodnje uređaja.

Kvaliteta i tehnička struktura proizvoda: Kvaliteta i inženjering su broj 1 u Vitamixu. Svi Vitamixovi uređaji proizvedeni su u tvornici u Clevelandu, u državi Ohio, a oko 80% od komponenata uređaja proizvedeno je u mjestima s radijusom od 800 km ili najbližim predstavništvima Vitamixa u svijetu.
Svaki Vitamixov uređaj koji je proizveden prolazi inženjering i testiranje izdržljivosti, što jamči kvalitetu proizvoda. Vitamix surađuje samo s pažljivo odabranim distributerima s istim standardima koje zastupa i Vitamix
Vitamix ima motor s dva namotaja sa snagom od 1380 W, 2 konjske snage i noževe koji postižu 37.000 okretaja u minuti, bez opterećenja motora. Automatsko isključivanje motora osigurava zaštitu motora od pregrijavanja. Vitamix se sastoji od tipaka i potenciometra, što je funkcionalnije od elektroničkih tipaka s većom stopom osjetljivosti na kvarenje i ostale kvarove.
Pojačane oštrice od nehrđajućeg čelika ujedno melju i usitnjavaju namirnice u posudi te osiguravaju savršenu procesiranu hranu, bez grudica. Oštrice i osovine izrađene su od 18/8 nehrđajućeg čelika, a sâm uređaj sadrži komplet lagera za dvostruku zaštitu, s teflonskim osiguranjem od curenja.
Vitamix ima patentirane posude, noževe za obradu, rashladni ventilator, dizajn poklopca i drugo te nudi više od 10 različitih konfiguracija za priključak na električnu mrežu i napon, u skladu s potrebama za kompatibilnošću i uporabu u različitim dijelovima svijeta.

Vrh

 

Jamstvo

Svaki kvalitetan blender treba imati jamstvo kvalitete – puno jamstvo kojim se jamči da će blender funkcionirati od datuma kupnje proizvoda sve do dana kada jamstvo ističe. Najjednostavniji popravci mogu vas koštati puno ako je u jamstvo uključeno samo nekoliko dijelova proizvoda, samo neki nedostatci proizvoda ili ograničeno vremensko razdoblje. Puno jamstvo je ključan dio ukupne vrijednosti proizvoda i opravdava kupnju samog proizvoda.

Provjerite: Saznajte gdje je stroj proizveden, razdoblje trajanja jamstvenog roka te je li jamstvo ograničeno ili potpuno. Pokrivaju li se jamstvom svi mogući potencijalni nedostaci ili pak samo nedostaci određenih elemenata, kao što je primjerice motor?  Je li u jamstvo proizvoda uključen i besplatan servis?

Vitamixovo jamstvo: Vitamix vam nudi vodeća industrijska jamstva kvalitete u gotovo svakoj regiji u kojoj se proizvod prodaje. Vitamix nudi potrošačima punih 7 godina jamstva, u što je uključen kompletan popravak proizvoda, kao i besplatna dostava proizvoda u oba smjera, na kućnu adresu.
Jamstvo je na snazi od datuma kupnje prizvoda te opravdava obvezu same tvrtke koja stoji iza kvalitete proizvoda i brige za korisnike.

Vrh

 

Posude

Posude blendera mogu biti izrađene od plastike ili stakla i mogu se razlikovati po zapremnini. Važno obilježje svake posude jest to da osigurava izlijevanje tekućine bez podlijevanja.

Provjerite: Koje je najbolje posuđe kada su u pitanju trajnost, jednostavnost korištenja i kapaciteti? Plastične posude mogu sadržavati VRA, a staklo može pridonijeti većoj težini cijelog uređaja te može doći do loma. Ako blender nosi NSF-stupanj, to ne znači da je posuda kvalitetnija i trajnija od bilo kojega drugoga sličnog proizvoda za kućnu uporabu, nego samo označava komercijalni stupanj proizvoda.

Posude Vitamixa: Vitamixove posude načinjene su od Eastman Tritan kopoliestera izdržljive su, neuništive, sigurne i ne sadrže bisfenol A. Ove posude su prve pomoćne kuhinjske posude s takvim karakteristikama te jamče sigurnu pripremu hrane, bez razlike na kojoj je temperaturi obrađena.
Vitamixove posude imaju na sebi oznaku laboratorija Underwriters s volumenom 2L/64 oz. Blender Vitamix savršeno će obraditi hranu, bez obzira na to je li posuda djelomično ili potpuno puna.

Vrh

 

Sigurnost

Proizvodi koji se prodaju potrošačima za kućnu upotrebu trebaju imati odobrenja kao što su UL laboratorija Underwriters u SAD-u. Za elektroničke uređaje također treba biti ispitano nadmašuje li napajanje električnih komponenata granicu pri njihovu radu.
Uobičajeno, proizvođači nekih električnih uređaja ne pridržavaju se preporučenih standarda za dizajn samog proizvoda, a istovremeno si dopuštaju uvjeriti vas:

1. da će potrošač uvijek biti siguran prilikom korištenja uređaja te

2. da se proizvod može sâm zaštititi.

Provjerite: Koje sigurnosne karakteristike uređaj posjeduje da bi vas zaštitio? Postoje li karakteristike koje istovremeno jamče i sigurnost samog uređaja? Imajte na umu da neki proizvođači pokušavaju smanjiti troškove tako da umjesto visokokvalitetnih električnih kabela rabe nesigurne kabele koji samo povećavaju rizik od mogućih opeklina.

Sigurnost Vitamixa: Vitamix se koristi kvalitetnim električnim kabelom specificiranim do 105°C, koji jamči stabilnost i sigurnost u radu. Uz ovu stabilnost i sigurnost, ovaj proizvod je odlikovan i najvišim rangom u industriji.  Povezanost posude i motora omogućuje sprečavanje nekih slučajnosti prilikom rada, a sve radi sigurnosti korisnika. Primjerice, ako korisnik slučajno zaboravi pribor u posudi dok uređaj radi, dolazi do automatskog isključivanja, što osigurava zaštitu motora, posude, pribora i korisnika od mogućih posljedica.
Vitamix karakterizira automatska zaštita od preopterećenja u radu. Ukoliko dođe do strujnog preopterećenja, dovoljno je samo ponovno uključiti automatski osigurač i slobodno možete nastaviti raditi. Također, ako dođe do pregrijavanja uređaja, uključuje se automatsko isključivanje. Tek nakon postizanja određene temperature uređaj će sâm nastaviti raditi.
Vitamixov motor projektiran je na način da je zaštićen od opsežne infiltracije vode.

Vrh

 

Vrijednost proizvoda

Provjerite: Ukoliko će vaš blender biti dio vaših kuhinjskih uređaja, cijena nije jedina stvar koju trebate imati na umu. Jednako tako, trebate uzeti u obzir sve moguće opcije i funkcije koje uređaj može imati. Provjerite jesu li drugi kupci zadovoljni ovim proizvodom, njegovom izdržljivošću, jamstvom i dugotrajnim performansama, drugim riječima, samom vrijednošću proizvoda.  Možete provjeriti neke izjave ili iskustva na internetu, na blogovima i forumima, kako biste bili sigurni što drugi korisnici misle o proizvodu koji ste kupili. Imajte na umu i nastale troškove zbog višekratne kupnje nekvalitetnih blendera, a svakako uzmite u obzir koliko ćete uštedjeti ako kupite jedan blender koji će zadovoljiti sve vaše potrebe i trajat će cijeli život.

Vrijednost Vitamixa: Mnogi vlasnici Vitamixa služe se svakodnevno više od 25 godina ovim uređajem, što govori o njegovoj dugovječnosti i nakon jamstvenog razdoblja od 7 godina. Naš proizvod ostaje na korištenje i sljedećim generacijama, a time Vitamix postaje i dio obiteljskoga bogatstva – pa čak i obiteljske tradicije kupnje novijih modela Vitamixa!
Također, imajte na umu kako Vitamix istovremeno može zamijeniti 10 kuhinjskih uređaja i više od 50 postupaka – i to jednostavno, brzo i lako.
Vitamix svojom snagom kida staničnu strukturu sirove hrane, razbija stanične membrane, oslobađajući na taj način skrivene hranjive sastojke iz hrane, što pridonosi neprocjenjivim vrijednostima i odličnom okusu. Kao rezultat svega toga, koristeći se Vitamixom dobivate tri puta više hranjivih tvari iz hrane, u usporedbi s normalnim žvakanjem hrane.
Svježi prirodni okusi koji se oslobađaju iz hrane pomoću Vitamixa, tako su jaki da čak možete eliminirati potrebu za daljnjim dodavanjem soli ili šećera u svoje recepte. Vitamixovi korisnici često govore o svojim iskustvima i svjedoče koliko im je Vitamix pomogao u postizanju i održavanju zdravlja te o dobrobitima uzrokovanim hranjivim tvarima, koje se oslobađaju Vitamixom.

Vrh

 

Služba za korisnike

Provjerite: Prije negoli se odlučite na kupnju ovoga vrijednog proizvoda, razmotrite što vam nudi usluga za podršku korisnika proizvoda koji namjeravate kupiti te provjerite ljubaznost i komunikaciju sa serviserima.

Služba za korisnike Vitamixa: Naši savjetnici i serviseri posjeduju i koriste se Vitamixom; mogu vam dati valjane odgovore na sva pitanja o proizvodu jer odlično poznaju funkcionalnost Vitamixa.

Vrh